18.1.2017

Muu maa mustikka...

Pari päivää sitten luin Facebookissa, yhdessä saudiryhmässä, kun ulkomaalaiset (englannin)opettajat keskustelivat paikallisista oppilaista ja vanhemmista.

Yksi englanninopettaja kertoi että oli saanut valituksen kun oli kuulemma merkannut punakynällä aivan liikaa oppilaan kotiläksyyn. Valittaja oli vielä kaiken lisäksi oppilaan äiti, joka kertoi itse tehneensä ne läksyt!

Facebookin keskustelussa kävi ilmi että on ihan tavallista että vanhemmat tekevät lapsensa läksyt. Läksyt eivät siis saa kovin isoa arvosanaa oppilaan arvioinnissa. Kävi myös ilmi että monet oppilaat maksavat toisille läksyjen ja tehtävien teosta yliopistoissa, ja isoissa yliopistoissa jopa tenttien teosta! Selittää kyllä aika paljon...


Meillä töissä saudihoitajat, muutamaa lukuunottamatta, on hyvin laiskoja, tauot venyvät todella pitkiksi, sairauspoissaoloja on paljon, ym "pakollisia" menoja ja käyntejä. Saudit ovat "koskemattomissa", joten eipä heidän tarvitse paljon välittää.

Lääketieteenopiskelijat jotka ovat mukana salissa eivät usein hirveästi seuraa leikkauksen kulkua, vaan ovat nenä tiukasti kiinni puhelimessa.

Lääketieteen opiskelija unten mailla

Suurin ongelma meillä oli PCAt (Patient Care Assistant) eli potilastyön avustajat. He muunmuassa hakevat potilaita ja sänkyjä osastoilta, vievät näytteitä ja hakevat verta. Nyt suurin osa on vaihdettu miehistä naisiksi, miehet olivat hyvin laiskoja eikä niitä saatu kuriin. Toivottavasti nämä naiset olisivat vähän parempia työssään.

Mutta ei tämä ongelma ole pelkästään nämä paikalliset. Yksi ystävä kertoi että myös Jordaniassa on suuri ongelma tenttien kanssa, siellä keksitään vaikka mitä keinoja fuskaamiseksi, ja jopa poliisit valvovat tärkeitä tenttejä.

Meillä (pääasiassa intialaiset ja pakistanilaiset) anestesialääkärit viettävät suurimman osan leikkauksesta puhelimiaan räpläten ja jopa videoita katsellen. Eivät kuule eikä näe mitään. Potilaat heräilee usein kesken leikkauksen (ei ole muuten entropiamittareita käytössä, eikä TIVA-anestesioitakaan ole kuin ihan todella harvoin) ja muutenkin on ollut läheltäpiti tilanteita. Kuten muunmuassa eräälle potilaalle tiputtivat pussillisen laimennettua insuliinia, kun luulivat sitä ihan vaan keittikseksi tai Ringeriksi. Potilaalla ei ollut edes diabetesta...

Niin, tää keltainen lääkelisäystarra jää toki helposti huomaamatta ;-)

Toissapäivänä olin ortopedian salissa päästämässä syömään. Potilas oli kasikymppinen rouva, jolla oli lonkkamurtuma. Potilas nukutettiin sängyllä ja laitettiin arterianeula. Sitten siirrettiin potilas pöydälle kylkiasentoon. Pidin potilaan asentoa ja erikoistuva anestesialääkäri meni teknikon kanssa potilaan selän taakse laittamaan epiduraalia. Anestesian erikoislääkäri istui ja räpläsi läppäriään. Yks kaks huomasin ettei potilaalla ollut verenpaineen seurantaa. Mainitsin asiasta, puuduttaja kun ei nähnyt monitoria. Puuduttaja ei asiaan mitenkään reagoinut. Hetken kuluttua erikoislääkäri käski teknikon kytkeä arterianeula (verenpainemittausta varten). Teknikko sanoi että hän on nyt kiinni tässä puudutuksessa. Hetken siinä sanailivat, mutta erikoislääkäri ei viitsinyt sitä itse tehdä. Onneksi toinen teknikko sattui tulemaan saliin, ja erikoislääkäri käski sen kytkeä neulan.

Kyllä meillä hoitajatkin, itsekin syyllistyn aina välillä, mutta silti kuulen ja näen mitä ympärillä tapahtuu

Että näin laadukasta tämä hoito on täällä Lähi-idän johtavassa sairaalassa...

4 kommenttia:

 1. Hmm, toivottavasti ei tarvitse siellä koskaan mennä sairaalaan, jos matkustan sinne joskus...

  VastaaPoista
 2. Tuli tämä kirjoituksesi mieleen, kun tänä aamuna olin itse puudutuksessa tehdyssä operaatiossa, päästä poistettiin patti. Anestesiahoitaja selaisi kännykkäänsä suuren osan operaation ajasta. Ihan Suomen maassakin näköjään tätä harrastetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, jaa, näköjään Suomessakin osataan...

   Poista