13.8.2016

Erään Saudihoitajan tarina

Meillä on leikkausosastolla kourallinen saudinaisia töissä. Viime viikolla sain kuulla yhden hoitajan tarinan. Sanotaan häntä vaikka Samiraksi.

Samira on noin kolmisenkymmentä vuotta, ehkä vähän nuorempi. Hän ei peitä kasvojaan niqabilla, eli kasvohunnulla.

Kun Samira alkoi työskennellä sairaanhoitajana, ei tämän äiti voinut hyväksyä sitä että tytär työskentelee ympäristössä missä on myös miehiä, ja hoitaa miespuolisia potilaita. En tiedä sen enempää yksityiskohtia, mutta ilmeisesti äiti heitti Samiran pellolle, kuten myös miehensä (!). Samira elättää nyt isäänsä ja jostain syystä myös kahta pikkusiskoaan.

Samira on rakastunut serkkuunsa (täällä on edelleen hyvin tavallista että mennään serkun kanssa naimisiin, nykyään toki vaaditaan geneettiset testit ennen avioliittoa) ja halusi mennä tämän kanssa naimisiin. Mutta Samiran isä ei siihen suostunut, koska kuka häntä sitten elättäisi. Hän ei ole myöskään suostunut antamaan Samiralle lupaa hankkia passia.

Jokaisella saudinaisella on mahram, mies joka on naisesta vastuussa, ja jonka kanssa nainen ei voi mennä naimisiin (isä, isoisä, veli, poika, eno, setä, velipuoli jne). Ilman mahramin lupaa nainen ei mm voi opiskella, matkustaa tai mennä naimisiin.

Nyt serkku on päättänyt mennä jonkun muun kanssa naimisiin, koska haluaa naimisiin, eikä voi odottaa Samiraa ties kuinka kauan. Samira vaikuttaa hyväksyneen tämän.

Samira on valehdellut palkkansa isälle, ja laittaa joka kuukausi rahaa säästöön. Hän toivoo jossain vaiheessa pystyvänsä ostamaan oman asunnon, jotta hän ei olisi veljiensä armolla isänsä kuoltua.

Samiran näkee usein töissä jo töiden loputtua, hänellä ei ole koskaan kiire kotiin...

2 kommenttia:

  1. Tuo miehen maaraysvallan alla oleminen on kylla niin vaarin omasta nakökulmasta, mitenhan saudinaiset siihen suhtautuvat useimmiten? Onko se ihan normaalia vai onko kapinahenkea enemminkin? Mielenkiintoinen tarina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Jotkut kapinoivat, toiset kokevat sen olevan etuoikeus että mies elättää ja "pitää huolta".

      Poista