5.10.2015

Reissu osa 1 - New York

Lensin New Yorkiin Saudi Airlinesillä, sillä paluu olisi suora lento. Menomatkalla, joka oli aika rankka, oli vaihto Jeddassa.

Kun saavuin Riadin kentälle, oli matkatavara-hihnat jumissa, jouduin odottamaan ja jonottamaan varmaan tunnin että pääsin checkaamaan sisään lennolle. Netissä ei voinut chekata sisään.


Kone lähti tunnin myöhässä, eli klo 02 yöllä. Olisin nukkunut hyvin sen tunnin ja 20 min minkä lento kesti, mutta mun ympärillä oli kahdeksan itkevää lasta. Koko matkan joku itki. Ja kun Jeddaan on vaikka kuinka monta lentoa päivässä, niin miksi kiduttaa lapsiaan yölennolla???

Jeddassa päätin ensin mennä checkaamaan (mikä tuokin sana on suomeksi? Sisäänkirjautua???) itseni jatkolennolle, ennenkuin jäin odottamaan matkalaukkua, jotta saisin ikkunapaikan. Liian myöhäistä, sanoivat ettei yhtään ole jäljellä, mutta voin yrittää uudestaan kun olen saanut laukun. Tässä vaiheessa potutus-käyrä oli jo aika korkealla. 

Hain laukun ja menin takaisin virkailijan luo. Ja he olivat löytäneet mulle ikkunapaikan! 

Tässä vaiheessa mulla alkoi jo olla nälkä. Olin syönyt Riadin kentällä leivän, ja seuraavaan lentokoneruokaan oli varmasti vielä pari tuntia. Kello oli noin 5 aamulla, lentokenttä täynnä ihmisiä, mutta vain jäätelöbaari oli auki. Ei tehnyt mieli. 

Ensimmäisen kerran Saudeissa oli kunnon turvatarkastus. Mutta vain USAn ja Kanadan lennoille. Vesipulloa ei saanut olla (muuten on saanut olla vaikka 1,5l) ja kengät piti ottaa pois.

Naisille ja miehille omat jonot. Tottakai!

Tällä lennolla mun vieressä istu yksi pieni lapsi ja edessä toinen. Onneksi ne ei kauheasti itkenyt ja sain nukuttua kohtalaisesti. 

New Yorkissa pääsin nopeasti maahantulon läpi, suurin osa koneessa olleita oli Saudeja ja joutu pitkään jonoon, mä sain mennä ESTAn turvin nopeaan, automaattiseen jonoon, joka oli myös kansalaisille ja oleskeluluvan haltioille.

Amber alert, eli kaapattu lapsi-ilmoitus tuli samantien puhelimeen kun avasin sen kentällä

Ennen olen aina jännittänyt USAn maahantuloa, ne kyselee vaikka mitä ja muutenkin ne on vaan jotenkin "pelottavia". Varsinkin kun olen (ollut) Saudeissa töissä. Nyt ei jännittänyt yhtään. Ehkä koska joka viikonloppu kun menen tukikohtaan olen sisäänkirjautuessa tekemisissä aseistettujen sotilaiden kanssa. Joilta piilottelen puhelinta. Tukikohtaan ei periaatteessa saa viedä mitään mikä sisältää kameran! Myöskin tuli mieleen että kun nykyäänhän kaikki tiedot on niillä maahantuloviranomaisilla näytillä, ehkä ne myös näkevät koneelta että mulla on kulkulupa tukikohtaan. Mitä varten piti antaa kaikki tiedot itsestään, sormenjäljet ja silmien skannaukset mukaanlukien. Mitään ei siis kysynyt, tuijotti monitoria hetken, annoin taas sormenjäljet ja virkailija sanoi tervetuloa. 

Syyskuun 11 päivän muistomerkki JFK:n kentällä

Kentältä menin ilmajunalla metroasemalle, ja metrolla West Villageen, jossa hotelli sijaitsi. Mun huone oli todella pieni ja WC ja suihkutilat oli jaettu. Ihan ok hotelli, hyvällä sijainnilla, mutta kyllä 3 yötä oli maksimi siinä kopperossa. 


Hotellilta kävin läheisessä Meksikolaisessa ravintolassa syömässä ja oluella.


Varmaan jokaisen ravintolan vessassa on tämmöinen kyltti. Aika ällöttävää että siitä pitää muistuttaa...

Sen jälkeen kävin vielä lyhyellä kävelyllä naapurustossa.


Erilaisia ruokakärryjä on joka kadunkulmassa


Seuraavana päivänä lähdin Upper West Sidelle tapaamaan Ruotsalaista ystävää Mariaa, ja tämän kaveria Robertia. Oli Marian syntymäpäivä, ja seuraavana päivänä he jatkaisivat matkaa Miamiin.

Matkalla tapaamiseen kävelin Times Squaren kautta. Siellä oli USAn Air Force, eli ilmavoimat paikalla. Menin heti katsomaan mistä oli kyse. Siellä oli simulaattori, johon pääsi kun ensin täytti tiedot itsestään ja teki pienen reaktio testin. Läpäisin ja pääsin simulaattoriin. Pääsin loistamaan koska tisesin että oli ilmavoimien syntympäpäivä (kiitos tukikohdan bestikeselle E:lle, joka on ilmavoimissa). Simulaattori liikkui joka suuntaan ja me sisällä olevat päästiin mm hävittäjälennolle, hypättiin laskuvarjolla ja ajettiin moottoripyörillä aavikolla, samalla kun suoritettiin tehtävää. Kesti ehkä 10 ja tykkäsin! Oli muuten vielä ilmainenkin :-)


Mä en oikein tykkää siitä että keskellä TImes Squarea on USAn puolustusvoimien rekrytointikeskus. Epäilen että tällä kuuluisalla kuvalla (toisen maailman sodan päätyttyä merimies suutelee sairaanhoitajaa Times Squarella) on jotain asian kanssa tekemistä.


Sieltä menin sitten kavereiden kanssa piknikille Keskuspuistoon. Sen jälkeen Robert meni päikkäreille, ja minä ja Maria mentiin vielä Boathouse-ravintolaan muutamalle drinksulle.


Sieltä mentiin Marian hotellille freesautumaan ja mentiin kolmistaan Times Squarelle Hard Rock-ravintolaan illalliselle.Seuraavana päivänä kävin ensin Macy'ssä shoppailemassa. Siellä oli tosi hyvät alennukset. 

Empire State Building


Sitten jätin ostokset säilytykseen ja jatkoin matkaa World Trade Centerille ja syyskuun 11 päivän muistopuistoon.


Nämä ylemmät kuvat on seinältä muistopuiston vierestä

Kaikkien kuolleiden nimet on muistomerkissä

Uusi One World Trade Center rakennus oli nyt valmis, viimeksi kun kävin New Yorkissa 2009 oli sen paikalla vain syvä kuoppa.6 kommenttia:

 1. Olenkin odottanut matkakertomustasi, vaikuttaa hienolta reissulta :)

  Btw, check-in on suomeksi lähtöselvitys eli kun chekataan in, tehdään lähtöselvitys.:)

  -Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nää tulee pikkuhiljaa, tipoittain :-)
   Ja niinhän se olikin, lähtöselvitys! Kiitos.

   Poista
 2. Haha. Mäkin mietin mikä tuo check in on suomeksi. :D

  Hyviä kuvia. Mulla kasvaa Nykikuume yhä vain. Ehkä ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja todellakin suosittelen. Mun lempipaikka :-)

   Poista
 3. Huhhuh, aikamoinen koppero kyllä toi huone, jos olis ahtaan paikan kammo niin varmaan tarvis nitrot käyttöön! NYKissä on kyllä niin hullun kallista olla hotellissa mut onneks siellä ei tosissaan tarvii paljon viettää aikaa kun niin paljon nähtävää ja tehtävää! Komea kyllä toi uusi One World Trade Center!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne hotellihinnat, varsinkin kun on yksin, on kyllä ihan älyttömiä. Toi huone oli ihan ok siihen asti kunnes alkoi olla niitä ostoksia...

   Poista