19.6.2015

Expat-elämää Saudeissa

Monet jotka ovat tulleet Saudeihin, ajattelevat ettei täällä ole mitään tekemistä vapaa-aikana, muuta kuin altaalla löhöily ja shoppailu. Ja niin se kyllä valitettavasti joillekin onkin, kaikki on kiinni kontakteista ja omasta asenteesta.

Mutta, jos on sosiaalinen ja aktiivinen, niin täällä vapaa-aika voi olla melkeinpä elämän parasta aikaa. Kuten mulle viimeiset 1v 3kk on kutakuinkin ollut. Tukikohta on ollut siinä isossa asemassa, mutta myös se, että mulla on täällä monta ihanaa ystävää, jotka on melkolailla samassa elämäntilanteessa kuin minä.


Enhän mä todellakaan juhli Suomessa lähes joka viikonloppu, en edes joka kuukausi. Ei mua edes kiinnostaisi. Mutta, täällä se on, tällähetkellä, osa mun arkea. Mä siis nautin vapaa-ajastani täällä, vaikka en paljon mitään erikoista teekään.

Mutta, aktiivisille ihmisllekin löytyy vaikka mitä. Voi harrastaa urheilulajeja, sukeltaa, käydä aavikkovaelluksilla, tanssikurssilla tai vaikka valokuvaus- tai kokkauskurssin. Näistähän ei tietenkään missään kovin julkisesti mainosteta, sen takia pitää siis olla kontakteja. Esim Facebookiin ja siellä erilaisiin ryhmiin kuuluminen auttaa, niistä saa paljon tietoa. 

Elämäni ainut kerta drive-in rangella

Miehet ja naiset, jotka ei ole naimisissa, eivät saisi liikkua julkisesti yhdessä. Mutta, koska täällä on paljon miehiä ja naisia samassa elämäntilanteessa, ja paljon juhlia, niin myös suhteita syntyy helposti. Länsimaalaiset parit (tai kaveriporukat) voivat kyllä liikkua suht turvallisesti julkisesti, mutta "sekarotuiset" parit ja ei-länsimaalaiset parit jotuvat useammin ongelmiin. Eli, jos uskontopoliisi muttawa on liikkeellä poliisin kanssa, ja kysyvät avioliittotodistusta, ja jos sitä ei ole näyttää, niin luultavasti joutuu vankilaan.

Tiedän muutaman ihmisen jotka on ollut vankilassa. Erinäisistä syistä. Mutta sairaala on järjestänyt kaikki ulos, ja ovat saanet jatkaa töissä. Kaikki sairaalat eivät kuulemma anna jatkaa.

Miten täällä sitten seurustellaan. No, jos on kyseessä länsimaalainen mies, asuu hän mitä luultavimmin jollain lämsimaalaisella, aidatulla asuinalueella, eli compoundilla. Silloin serustelu ei ole ongelma, hänen luona, ja compoundilla, voi viettää aikaa. National Guard-sairaalalla on länsimaalaisille tarkoitettu compound, missä asuu niin miehiä kuin naisiakin. 


Meidän sairalassa miehet ja naiset ei saa tulla toistensa asuinkomplekseihin, eli jos pariskunnan mies ei ole muuttanut pois sairaalan asunnosta, niin silloin pari voi oikeastaan vain tapailla sairaalan pikaruokapaikassa, puistossa ja sosiaaliklubin ravintolassa. Toki myös voivat käydä muilla compoundeilla, ja sairaalan ulkopuolella ravintoloissa. Mutta, ravintoloissa käynti on aina pieni riski, jollei ole joku muutamasta ravintolasta minne muttawat ei pääse. 

Yksi länsimaalainen ystäväni tapailee ulkomaalaista arabi-miestä. Naimaton mies asuu tilapäisesti asuinkompleksissa, mutta sai järjestettyä vuokrasopimukseen tiedon että on naimisissa. Kun vaaleahko ystäväni menee miehen luokse, verhoutuu hän saudityylisesti huiviin, niin että koko kasvot on peitossa! Eikä kukaan epäile mitään :-)

Eli, kun täällä lisäksi on siis myös ne kahdeksan viikkoa lomaa vuodessa, niin jos oma työ vain on suht ok, niin kyllä täällä aika kuluu melko nopeasti ja mukavasti.


10 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista kuulla naista seurustelukuvioista, tuo etta verhoutuu saudinaiseksi oli kylla huippu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tietäisivät vain muttawat että tätä itsensä peittelyä voi käyttää laittomuuksiinkin :-)

   Poista
 2. Olipa mukava postaus! Onko sinulle ollut helpompaa suhteitaan luominen ja toimintoihin mukaan pääseminen, koska olet ollut siellä aikaisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei oikestaan, Raija taitaa olla ainoa vanha ystävä jonka kanssa olen tekemisissä. Ja viimeksi en ollut kauhean sosiaalinen, silloin tuo juhlinta ei niin kiinnostanut.

   Poista
 3. Entäpä yksin liikkuminen, kun olet länsimaalainen nainen? Kuinka paljon siinä on rajoituksia? Onko paikkoja, joihin voi mennä vain sen miespuolisen holhoojan kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä kysymyksistä täytyykin tehdä postaus osa 2 :-)

   Poista
 4. Hyvä postaus! Jään odottamaan sitä osaa 2 ! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, etköhän sä tiiä jo ne kaikki jutut :-)

   Poista
  2. Pah. Ei se siitä oo kiini, vaan siitä, että näitä on niin kiva lukea! :)

   Poista
  3. Okei, okei, ja kiitos :-)

   Poista