10.5.2015

Jo reilu kuukausi sodassa

Tätä ette ehkä tienneet, mutta Saudi-Arabia aloitti ilmaiskut Jemeniin 25.3, yhdessä kahdeksan muun arabimaan kanssa. Hyökkäystä kutsuttiin Operation Decisive Stormiksi, eli "Operaatio Ratkaiseva Myrsky".

Hyökkäyksen syynä oli Jemenin hallituksen avunpyyntö jemeniläisten Houthi-kapinallisten hyökättyä Adenin kaupunkiin. Adenista oli tullut Jemenin väliaikainen pääkaupunki maaliskuussa, kun Houthit valtasivat maan virallisen pääkaupungin, Sana'an. Operaation alkaessa Jemenin presidentti pakeni Saudi-Arabiaan.

21.4 Saudit ilmoittivat operaation päättyneen, fokuksesta tulisi enemmän poliittinen kuin sotilaallinen. Operaation nimeksi tuli Restoring Hope ("Toivon Palautus"). Hyökkäykset ovat silti jatkuneet, puolin ja toisin.

Adenin kaupunki on tällä hetkellä sota-alue, ja kaupungissa on pulaa vedestä, ruuasta ja lääkintätarpeista. Ainakin 300 000 ihmistä on paennut kaupungista. Jemenistä on myös viime viikolla ammuttu raketteja ja kranaatteja saudiarabialaiseen Najranin provinssiin, jolloin kuoli viisi ihmistä.

Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan 26.3 ja 3.5 välisenä aikana on kuollut ainakin 646 siviiliä ja 1300 on loukkaantunut. Pääasiassa siis Jemenissä.

USA on tietysti myös mukana tässä kaikessa, tiedustelussa ja logistiikassa, sekä auttanut liittymän pudotettujen piloottien etsintä- ja pelastustehtävissä.

Jotkut on kysellyt multa että mitä tukikohdassa puhutaan sodasta. Vastaan aina, että ei mitään. En ole kysynyt yhtään kysymystä, se (vähäinen?) tieto mitä sotilailla on, on varmasti salaista. Jotain olen toki kuullut, mutta ne on asioita joita voi luultavasti löytää ihan googlettamallakin.

Täällä Riadissa ei pelätä hyökkäystä tai pommitusta, mutta meidän sairaala käy silti läpi Code Amber, eli katastroofi-valmiutta. Tänä tai ensi viikolla meillä tulee kuulemma olemaan leikkurissakin joku harjoitus.

Tämä on rikos (joten piti peittää osa kasvoista!). Vaikka univormu on juuri tullut pesusta ja siitä puuttuu mm USAn lippu ja toinen hihamerkki, niin sitä saa käyttää vain henkilö joka on natsansa ansainnut. Mutta aika hyvin istuu ;-) Hihat toki kääritty, kuten myös housujen lahkeet. Kengätkin ehkä aavistuksen liian isot...


Tiedot Wkikipediasta ja Arab News-lehdestä

8 kommenttia:

 1. Ihan menisit täydestä USAn armeijassa. ;) Ja ei, en tiennyt tästä sotatilanteesta. Selvästi uutisten lukemista voisi taas ruveta harrastamaan vähän aktiivisemmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en tiiä onko hyvä vai huono juttu ;-) Ja eipä tuosta sodasta ole hirveästi esim suomen lehdissä kirjoitettu.

   Poista
 2. Oot kyllä ivakuuttavan näköinen. Kunnon auktoriteetti.
  Kengät tosin on vähän kuin Hessu Hopolla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, ja oli muuten raskasta kävellä niillä ;-D

   Poista
 3. Eipä ole minunkaan silmiini osuneet sotauutiset. Ehkei ylitä uutiskynnystä täällä, kun Jemen on niin kaukana. Jos siellä olisi norjalaisia paikan päällä, niin silloin varmasti uutisoitaisiin, mitä norjalaisille kuuluu. Paikallisista ei niin väliä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niinhän tuo taitaa olla, monen muunkin maan kohdalla.

   Poista
 4. Taalla uutisoidaan asiasta kylla ihan hyvin kun kulmilla ollaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin se varmaan on, että mitä lähempänä on, sitä enemmän kiinnostaa.

   Poista