22.3.2015

Toivepostaus: Ulkomailla työskentely

Olen saanut pyynnön yhdeltä lukijalta kirjoittaa ulkomailla työskentelyn plussista ja miinuksista.

Mulle oli ihan selvää jo opiskelun alkuajoista lähtien, että lähtisin valmistuttuani ulkomaille töihin. Kun valmistuin jouluna '96 ei edes paljon muuta mahdollisuutta ollut, töitä kun ei tahtonut saada, jollei ollut työkokemusta. 

Lähdin siis vastavalmistuneena Englantiin töihin, hyvin konservatiiviseen Cambridgen yliopistosairaalan, jossa piti esim osata kaikki instrumentit ulkoa ennen kuin sai mennä johonkin leikkaukseen mukaan. Että sinänsä siellä sai aloittelija hyvän opin, toki hygienia asiat oli ihan päin mäntyä.


Englannin lisäksi olen työskennellyt sairaanhoitajana Ruotsissa, Norjassa, Bermudalla ja Saudeissa. 

Mutta asiaan. Ensin plussat:

* Ulkomailla työskentely on aina eräänlainen seikkailu, asiat tehdään (jopa Ruotsissa) ainakin vähän erilailla. Jotkut asiat on todella turhauttavia, mutta kun kulttuurishokin jälkeen sisäistää "maassa maan tavalla", niin silloin voi jopa nauttia työstä. 

* Kielitaito karttuu. Ehkä koska menin heti valmistuttuani Englantiin töihin, on mulle englannin kieli se helpoin työsanasto. Jos luen jonkun työhön liittyvän käyttöohjeen tai oppaan, luen sen englanniksi, jos mahdollista.

Onneksi täällä pärjää vähällä arabialla, mutta halu oppia lisää on mulla suuri

* Saa/pystyy matkustamaan enemmän, jos ei muuten niin ainakin Suomeen lomalle :-) Ja tuleehan sitä yleensä reissattua ja turisteerattua uudessa maassa, ja ehkä lähimaissakin. 

* Uuteen kulttuuriin tutustuminen on aina rikkaus, ja tottakai uudessa maassa asuessa ja työskennellessä tutustuu maahan, tapoihin ja ihmisiin ihan erilailla kuin turistina. 

* Riippuen maasta tietysti, ja työpaikasta, mutta luultavasti saa ystäviä monesta eri maasta* Palkka on usein (sairaanhoitoalalla) ulkomailla Suomen palkkoja parempi.


* Maailmankuva avartuu kun tutustuu uusiin kulttuureihin, ihmisiin, tapoihin ja perinteisiin. 

Miinukset:

* Kun on kerran lähtenyt, tekee aina mieli lähteä uudelleen, vaikea asettua aloilleen. 

* Aina on ikävä jotain, Suomea (tai no, mulla Suomen kesää), perhettä, ystäviä ja tietty kaikkia suomalaisia ruokia ja herkkuja!

Onneksi on pakastin :-)

* Kun on tottunut suomalaisiin toimintamalleihin, jotka yleensä toimii, on vaikea sopeutua maihin jossa kaikki tapahtuu hitaasti, luukulta toiseen pompotettuna on välillä huvin vaikea vain odottaa kärsivällisesti

* Varsinkin tällä alalla voi olla vaikea sopeutua ihan erilaiseen työmaailmaan. Suomalainen hoitaja kun työskentelee hyvin itsenäisesti, harvassa muussa maassa näin on. Aseptiikan taju on hyvin erillainen monessa maassa. Välillä hyvin, hyvin turhauttavaa. 

Näitä miinuksia on kyllä vaikea keksiä, ja olen kyllä sitä mieltä että jos vain on mahdollisuus, niin ehdottomasti rohkeasti vain ulkomaille töihin!

10 kommenttia:

 1. Loistopostaus Soile, oppimisen halu, ymmarrys ja silti se tietynlainen suomalaisen ajattelumaailman pitaminen on auttanut minua pitkalle.

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva lukea ja niin mielenkiintoista kuulla konkarin kommentteja:)!

  VastaaPoista
 3. Kuinka rajoittavana koit alussa vaatetuksen ja liikkumisen rajoitukset? Miten saat liikkua autolla kuskin kanssa, jos se ei ole sallittua? Joissain kuvissa näytti olevan alkoholijuomia, missä niitä voi käyttää ja missä ei? Minkälainen ihminen ei sinun mielestäsi pärjäisi Saudeissa hoitajana? Olisin kiitollinen jos vastaisit näihin :) Mietin, että pitäiskö minunkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokenut niitä koskaan rajoittavaksi. Abaya on helppo vaate, ei tartte välittää mitä on alla. Vaikka saisin täällä autoa ajaa, en haluaisi, joten sekään ei ole ongelma. Eikä mun liikkumista täällä muuten rajoiteta.
   Sääntö on tyhmä, mutta tuntemattoman taksikuskin kyydissä saa olla. Miespuolisten kaverien ei, mutta kyllä sitä kaikki tekee. Länsimaalaisia ei yleensä pysäytetä, ja jos joutuu vankilaan, niin sitten joutuu. En pelkää sitä.
   Oikeaa alkoholia saa luvallisesti vain suurlähetystöissä ja USAn sotilastukikohdassa. Joillakin asuinalueilla on baarit mistää saa ostaa itsetehtyä. Se on tietysti laitonta, mutta uskontopoliisit ei pääse niihin.
   Sanoisin että täällä ei pärjää jos on fanaattisen kristitty tai fanaattinen ihmisoikeuksista. Mutta pitää olla sopeutuvainen ja ulospäinsuuntautunut. Tänne vain!

   Poista
  2. Ok, jatkokysymys: saako siis esimerkiksi kaupoissa shoppailla rauhassa naisporukan kanssa tai yksin?

   Poista
  3. Juu, kyllä saa. Joskus voi joku häiriköidä (seurata, tuijottaa, kommentoida jotain), varsinkin jos on blondi, mutta pääsääntöisesti saa kyllä olla ihan rauhassa.

   Poista
  4. Ok, kiitos vastauksista. Mielenkiinnolla seuraan blogiasi!

   Poista