26.1.2015

Valta vaihtui

Perjantai-aamuna herättyäni oli Facebookin uutisvirta täynnä yhtä ja samaa uutista; kuningas Abdullah oli kuollut edellispäivänä. Paitsi että huhujen mukaan hän oli kyllä kuollut jo aikaisemmin.

Kuningas Abdullah kuoli 90-vuotiaana. Viimeiset viikkonsa hän vietti National Guard-sairaalassa, keuhkokuumeesta kärsien. Kuningas hänestä oli tullut 81-vuotis syntymäpäivänään elokuussa 2005, kun hänen velipuolensa, kuningas Fahd, kuoli. 

Kuningas Abdullahin kaksi ensimmäistä kruununprinssiä on kuollut, ja nykyinen kuningas, Salman, kuningas Fahdin täysveli, on jo 79 vuotias. Ja hänen huhutaan kärsivän Alzheimerin taudista. 

Kaikki tähänastiset kuninkaat ovat Saudi-Arabian ensimmäisen kuninkaan, Abdulazizin poikia. Myös nykyinen kruununprinssi, 69-vuotias Muqrin. Hän on kuningas Abdulazizin nuorin poika, joten hänen jälkeen on varmasti jo kuningas Abdulazizin lastenlasten vuoro periä kruunu.

Kuvan saa klikkaamalla isommaksi. Kuva Facebookista.

Kuningas Abdullah oli aika suosittu kuningas, hän sai monta positiivista muutosta aikaiseksi Saudi-Arabiassa. Hän mm antoi naisille luvan äänestää, osallistua Olympialaisiin ja päästä jäseneksi Shoura counciliin, (eräänlainen Saudi-Arabian neuvonantaja, joka mm ehdottaa lakeja, mutta päätösvalta on kuninkaalla). Blue Abaya-blogissa (kirjoittaja on suomalainen "Layla", joka on naimisissa saudiarabialaisen miehen kanssa) on englanninkielinen postaus kuningas Abdullahista.

Kuningas Abdullah oli siis vähän vähemmän konservatiivinen kuin aikasemmat kuninkaat, ja myös nykyistä kuningasta, Salmania sekä kruununprinssi Muqrinia pidetään vähemmän konservatiivisinä. Joten toivottavasti ei ainakaan mennä takapakkia tässä maassa...

Kuningas Abdullah haudattiin perjantaina, islamilaiseen tapaan vaatimattomaan, merkitsemättömään hautaan, käärittynä valkoiseen liinaan ja pää Mekan suuntaan.

Kuninkaan kuoleman jälkeen on 40 päivän suruaika. Sunnuntaina kaikki valtiolliset laitokset oli suljettu, meidänkin sairaalassa osa henkilökunnasta, jotka eivät työskentele akuuteilla osastoilla, sai pitää vapaapäivän. Me muut saadaan pitää päivä joskus toiste.


Valitettavasti myös jokavuotinen Janadriyahin kulttuurifestivaali perutaan suruajan takia.

Tässä vanhempi blogikirjoitus jossa olen kirjoittanut saudikuninkaallisista.

2 kommenttia:

  1. Ihmeellinen tuo tapa, että valta periytyy veljelle. Luulisi, että siinä valta vaihtuisi aika tiuhaan, jos kaikki hallitsijat ovat aina 75+v? Miksei suoraan vaan vanhimmalle laps- kröhöm pojalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Tämä on nyt kolmas kuningas siitä lähtien kun olen ollut täällä ensimmäisen kerran töissä, vuonna 2001-2002. Ei varmaan missään muussa maassa vaihdu kuningas niin tiuhaan tahtiin.... Ja nyt on ollut paljon puhetta siitä että kuka lapsenlapsista sitten on ensimmäinen kruununprinssi.

      Poista