13.11.2014

Veteraanien päivä

Mun piti kirjoittaa tämä postaus jo tiistaina, mutta viikko on ollut liian kiireinen, joten en saanut aikaiseksi. Mutta, parempi myöhään kun ei milloinkaan ;-)
 
Tiistaina vietettiin USA:ssa Veteraanien Päivää. Päivä on kansallinen (federal) vapaapäivä, eli ymmärtääkseni kunnallissektorilla on palkallinen pyhäpäivä, mutta yksityisellä ei välttämättä.


Kansainyhteisön maissa taas vietettiin Remembrance Daytä, eli Muistopäivää. Päivää vietetään sodassa kaatuneiden muistolle. Päivää on vietetty Ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Päivää kutsutaan myös nimellä Armistice Day (Aselepo) ja  "Poppy Day", eli unikkopäivä. Joillain Ensimmäisen Maailmansodan taistelukentillä kasvoi punaisia unikkoja, ja verenpunaisesta unikosta tuli sodan symboli.


Tower of London oli koristeltu 888246 keraamisella unikoilla, yksi jokaista kaatunutta britti- ja koloniaalista (?) sotilasta kohden. Juttu (josta kuva) täällä.

USAssa muistettiin siis veteraaneja, ja active duty-sotilaita, eli armeijassa edelleen palvelevia. Memorial Day oli toukokuun lopussa, silloin muisteltiin kaatuneita sotilaita.

Patrioottiset amerikkalaiset tietysti viettivät päivää paraateilla, seremonioilla ja konserteilla. Tukikohdassa tiistai oli vapaapäivä, ja huomenna ainakin helikopteripojilla (aviators) on isot kattojuhlat päivän kunniaksi. Munkin Facebook-seinä täyttyi, uusien tuttavuuksien myötä, kunnioituksilla ja kuvilla sotilaita kohtaan.

Omasta kokemuksesta, ja mitä olen amerikkalaisten sotilaiden (ja siviili K:n, joka on muuten suoraa sukua Kenraali Custerille!) kanssa jutellut, niin suurin osa sotilaista on konservatiivisia republikaaneja, ja usein vielä keskilännestä tai etelä-valtioista.

Amerikkalaisethan ei ole sotinut omassa maassaan sisällisodan jälkeen, ja amerikka onkin hyvin kaksinjakautunut sotien suhteen. Pääasiassa republikaanit tukevat Irakin, Afganistanin ym sotia ja ovat ylpeitä sotilaistaan jotka suojelevat amerikkalaisten vapautta. Demokraattien mielestä sotiin uhrataan aivan liikaa ihmishenkiä ja rahaa.

Demokraatti Obama, joka ei ole ollut sotilas, ja on päästänyt suustaan muutaman sammakon, ei ole suosittu presidentti sotilaiden keskuudessa. George W Bush taas on (kyseenalainen) veteraani, Bush kävi lentosotakoulun, mutta ei koskaan osallistunut yhteenkään konfliktiin.

Itse olen periaatteessa ase- ja sotavastainen, mutta mitä enemmän olen uppoutunut tähän amerikkalaiseen sotilasmaailmaan, sitä enemmän alan ymmärtämään myös vastakohtaa. Minulle muutama erittäin tärkeä ihminen on sotilas, joka ei suoranaisesti taistele mun maan vapauden puolesta, mutta toisaalta ISIS, Al-Qaida ym terroristijärjestöt uhkaavat koko maailmaa. Ja iso osa näitä vastaan taistelevista sotilaista on amerikkalaisia.

Ja uhraukset mitä nämä sotilaat tekevät, on valtavia. Moni on valinnut uran etujen takia. Jos ei ole varaa maksaa kalliita yliopsitomaksuja, voi liittyä armeijaan ja opiskella armeijan kautta. Sotilaan perhe saa hyvät edut, ja palkkakin on ihan kohtalainen. Vastapainoksi sotilas viettääkin sitten jopa puolet urastaan sijoitettuna (deployed) ulkomaille, yleensä erossa perheestään. Lähes kaikki mun ystävät ja tutut on palvellut ainakin Saksassa, Koreassa, Irakissa ja/tai Afganistanissa. Monet lisäksi vielä esim Bosniassa tai Kuwaitissa. Saksan deployment on yleensä kolme vuotta, mutta siellä on usein perhekin mukana. Muut deploymentit on yleensä 1-2 vuotta.

Disclaimer: Teksti on, alkua lukuunottamatta, mun omia huomioita, asioita jota olen nähnyt, kuullut ja ymmärtänyt keskusteluista ja mitä olen netistä lukenut.

2 kommenttia:

  1. Tower of Londonin poppyt oli kyllä huikea elämys, piti käydä oikein kahteen kertaan niitä pällistelemässä (tuhansiin turisteihin liimautuneena) :) Luin että noita oli tekemässä/pystyttämässä yli 21 000 vapaaehtoista ja unikoiden myynnistä odotetaan 14 miljoonan punnan tuottoa hyväntekeväisyydelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, olis kyllä ollut todella mahtavaa nähdä ne!

      Poista