26.10.2014

Viikot vierii ja talvi lähestyy

Aika menee taas ihan mieletöntä vauhtia. Kohta on jo marraskuu! Nyt on myös uusi vuosi, islamilaisen hijri-kalenterin mukaan eilen oli vuoden 1436 ensimmäinen päivä.

Kun palasin Filippiineiltä sairastuin taas ties kuinka monenteen flunssaan. Mulla oli jopa kunnolla kuumetta, se on todella harvinaista. Ei sentään onneksi ollut Malaria tai Dengue-kuume...

Puolitoista viikkoa sitten täällä Riadissa ammuttiin amerikkalaismies bensa-asemalla. Tukikohtatuttujen kautta saatiin aika nopsaa tietää mitä oli tapahtunut, seurasin sen jälkeen keskusteluja ja spekulaatioita noin tunnin Facebookissa, ennen kuin faktat julkaistiin netti-uutisissa. Yleisin uskomus oli tietysti että kyseessä oli ISISin tekemä terroristi-isku, koska ISIS oli uhannut hyökätä tänne mm pyhiinvaellusajan aikana. Monet asuinalueet (mm tukikohta) meni lock-downiin, eli asukkaat eivät saaneet poistua.

Kyseessä oli siis kosto, saudimies oli saanut potkut huumeiden käytön takia, ja ampui amerikkalaisen, koska piti tätä lavertelijana. Juttu löytyy täältä. Kyseessä ei siis ole tukikohta, vaikka (ex-)sotilaita kyseisessäkin firmassa työskentelee.

Edellisenä viikonloppuna mentiin "tyttöjen-iltaan" tukikohtaan. Kyllä, meillä on myös yksi naispuolinen ystävä siellä, ex-sotilas, nykyään siviili, J. Meidän piti mennä salsa-iltaan tukikohdan baariin, mutta lopulta käytiin siellä vain kääntymässä. Oltiin ilta aviatorieiden, eli armeijan helikopterityyppien, kattoterassi/läksiäisbileissä. Muut vieraat toi jotain tullessaan, me tultiin tyhjin käsin. Mutta toisaalta, me neljä muuta naista oltiin J:n tuliainen, meidän lisäksi paikalle tuli (paljon myöhemmin) vain muutama nainen!


Aviatoreilla on parhaat bileet. Niillä oli myös Octoberfestin jatkot. Joku tiesi sanoa että ne järjestää juhlat, mutta ei tiennyt missä. Mä sitten pyysin kaveria osoittamaan mulle yhden aviatorin ja menin kysymään mieheltä että kertoisko mulle missä juhlat on. Kertoi, kun lupasin etten toisi yhtään miestä mukana (onneksi oli tyttöjen ilta!). Ja mun uuden tuttavuuden B:n ansiosta meillä on nyt sitten (ainakin toistaiseksi...) pääsy aviatoreiden juhliin.

Edellisenä viikonloppuna tuli myös mun entinen työkaveri Johanna tänne, kolmen kuukauden työkeikalle, heräämöön. Johannan blogi löytyy täältä. Viisi suomalaista tuli samaan aikaan, mutta suurin osa, ellei kaikki, on vain 3-6kk täällä.

Johanna toi tuliaisia! Näillä pärjää taas vähän aikaan.

Nyt viikonloppuna oltiin Raijan kanssa yhden libanonilaisen luona grillijuhlissa. Mies oli rakentanut taloonsa baarin, ja tarjolla oli ruuan lisäksi itsetehtyä viiniä. Tällä suljetulla asuinalueella asui myös muutama naispuolinen opettaja, omissa asunnoissaan. Olen kyllä vähän katellinen niille, saavat elää melkein normaalia elämää. Meillähän mieshoitajat saa muuttaa sairaalan ulkopuolelle, ja saavat sitten palkan mukana "asumisavustuksen". Naiset saavat muuttaa vain jos ovat naimisissa (ja mies täällä), eikä silloin saa avustusta. Moni nainen toki asuu epävirallisesti poikaystävänsä luona; viettää yleensä työpäivät sairaalan asunnolla, mutta vapaat miehen luona.

Täällä on päivälämpötila laskenut jo hyvin siedettävään 30-35c asteeseen, illat ja yöt on sitten jo viileämpiä. Aamuisin on vain n 20c paikkeilla, viime viikon lopulla kun tuuli hiukan ja kuljin varjossa töihin, niin mulla oli kylmä! Kohta siis pitää aamuisin laittaa pitkähihainen ylle. Onneksi täällä ei sentään turhaan siirrellä kelloja edes takaisin :-) Mutta, lähestyvästä talvesta huolimatta, tuli viikonlopun aikana myös löhöttyä altaalla, pitkästä aikaan.

4 kommenttia:

 1. Siis tässähän meinaa alkaa jo kiinnostamaan noi armeijapojat ihan tosissaan kun niistä kertoilet :D. Mikä siinä univormussa oikein on...? ;)

  Katoin viikonloppuna semmosen leffan kun The Kingdom (http://www.imdb.com/title/tt0431197/) ja tulit mieleen :). Ja tää leffa nyt tuli mieleen tuosta ampumisesta. Tossa leffassa tosin terroristit räjäyttää melkein kokonaisen länkkäreitten compoundin...

  20 astetta kuulostaa tosi ihanalta tällä hetkellä :D. Suomessa jo lasketellaan ja untuvatakki on ollut mullakin käytössä jo yli kuukauden...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne univormut. Just sanoin viimeksi ku olin tukikohdassa että vihdoin en enää kuolaa jokaisen univormussa olevan perään heti kun nään :-D Mä oon sillai erilainen, että tykkään enemmän niitten tavallisesta arkiunivormusta, kuin juhlapuvusta!

   Juu, tuo leffa löytyy mun kokoelmasta, ihan ok mun mielestä. Ei toki perustu tositapahtumiin, vaikka täällä noita compound pommituksia onkin ollut.

   Poista
 2. Siis ihan törkeä tuo asumisavustuksien eriarvoinen jakaminen! Mutta kaipa se on siellä aika normaalia. Onko tuosta naisten yksin asumisesta jotain kieltävää lakia, vai onko tämä vain sairaalan politiikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mä luulen et laki kieltää tavallisissa asunnoissa asumisen, mutta compoundeilla ei sitten vissiin.

   Poista