23.9.2014

Taas Jeddassa sukeltamassa

Torstai-iltana lennettiin Heidin ja filippiiniläisen Jerryn kanssa Jeddaan sukellusreissulle. Kahden viikon kuluttua lähdetään Heidin kanssa Filippiineille sukeltamaan, joten koska sukelluskurssista oli jo kolme kuukautta, oli pieni kertaus paikallaan.

Sukellusporukkaa oli vajaat parikymmentä, suurin osa oli filippiiniläisiä. Me majoituttiin Bhadur nimisessä sukellus-resortissa. Hotelli oli olevinaan neljän tähden, ja hinta sen mukainen, mutta sanoisin sen enemmän olevan 2-3 tähteä. Suurin osa porukasta yöpyi isossa villassa, mutta koska siellä ei ollut petejä kaikille, eikä sohva taikka lattiamajoitus kiinnostanut, otettiin me Heidin kanssa oma huone. Villa oli ihan kiva, hotellihuone aika ankea, missä vessakaan ei aina vetänyt...

Villat oli myös ihan kivoja ulkopuolelta

Meidän huone oli tälläisessä parakissa...

Ulkokahvila

Saavuttiin hotellille puolenyön jälkeen, ja meidän huoneen ulkopuolella jollakin filippiiniläisporukalla oli pippalot. Onneksi väsymys oli kova ja korvatulppien avulla nukahdinkin samantien, metelistä huolimatta.

Perjantaina sukellettiin kolme kertaa. Ennen ensimmäistä sukellusta jännitti taas kovasti, eikä se enimmäinen sukellus kovin hyvin mennytkään. Meitä oli liian iso porukka kerralla ja törmäiltiin toisiimme sukelluksen alussa. Mulla oli myös vaikeuksia löytää oikea kelluvuus, tai noste (bouyancy). Näillä sukelluksillä tehtiin myös joka kerta kolmen minuutin safety-stop pysähdys 15 jalassa (4,5 m). En ole ennen pahemmin ymmärtänyt jalkoja ja paunoja, mutta nyt sukellusten myötä niistä on tullut se, minkä ymmärrän paremmin, sukeltaessa siis, metrien ja kilojen sijaan.Siellä mä olen, taustalla

Toinen sukellus meni jo muuten vähän paremmin, mutta silloin mulla oli ongelmia maskin kanssa, se vuosi vähän vettä, ja tuntui muutenkin epämukavalta. Kiristin sen seuraavalla kerralla, ja se ratkaisi tämän ongelman. Edelleen oli vaikea löytää oikea noste, joten päätin poistaa yhden kahden paunan (n 1kg) painon seuraavalla sukelluksella.

Kolmas sukellus menikin todella hyvin, ja nautin siitä tosi paljon. Ensimmäisen sukelluksen jälkeen tuntui taas että onkohan tämä sittenkään mun juttu, kun oli niin hankalaa, ja ärsytti märkäpuvun pukeminen ja riisuminen, kamojen kasaaminen ja se että kaikki oli hiekassa. Ei ne asiat lopussa enää haitannut, ja kamojen kasaaminenkin on jo ihan rutiinia.

Lähes koko porukka

Toimintaohjeiden läpikäynti (briefing) ennen sukellusta

Kohta mennään

"ok"

Illalla käytiin Heidin kanssa viereisessä sukelluskaupassa katsomassa kamoja, mutta ei ostettu mitään. Illalliselle mentiin viereiseen Pizza Hutiin, ja kello 21.30 mä olin jo unten mailla...

Lauantai-aamuna meillä oli vielä kaksi sukellusta. Ensimmäisen sukelluksesta puolet ajasta jouduin tekemään töitä että pysyisin pohjalla, vaikka painot ja kaikki muukin oli samat kun perjantain viimeisella sukelluksella. Safety-stopin aikana jouduin pitämään divemasteria (se joka johtaa sukellusta) kädestä, että olisin pysynyt paikoillaan.


Sukellusten välisellä tauolla yksi divemaster sanoi että mun pitää seuraavalla sukelluksella, laskeutumisvaiheessa, tyhjentää keuhkot ilmasta. No, kokeilin sitä, ja sukellus meni ihan hyvin, mutta safety-stopilla en taaskaan pysynyt paikoillaan. Löysin onneksi kielekkeeltä jonkun pudottaman/jättämän painon ja otin sen käteen. Sen avulla pysyin paikoillaan vaadittavat kolme minuuttia. Eli, seuraavalle sukellukselle laitan kyllä takaisin ne kaksi paunaa mun painovyölle.

Viimeisellä sukelluksella olikin merenalainen yllätys. Tänään on Saudien kansallispäivä, ja vapaapäivä, ja jotkut saudit oli käynyt laittamassa lippuja harjoittelutasanteelle. Tähän resortiin pääsi siis sauditkin, toisin kuin Sheratoniin, jossa sukellettiin viimeksi. Sukellus oli täällä Badhurissa parempi, niin sanoi myös opettajamme Mike, johon törmättiin sattumalta Bhadurissa. Hän oli taas pitänyt sukelluskurssin tukikohtalaisille Sheratonilla, ja tuli sitten Bhadurille sukeltamaan.

Saudit lähdössä sukellukselle


Meidän lento oli vasta kello 23.55 (!!!) ja päätettiin jäädä Heidin kanssa hotellille kello 21.00 asti. Luovutettiin huone kello 16.00, sitten istuttiin ensin ulkokahvilassa ja auringonlaskun aikaan mentiin rannalle. Taksi tulikin sitten vasta kello 22, kun kuskilla oli ollut auto-ongelmia. Hyvin ehdittiin silti.

Vedenalaiset kuvat ja "poseerauskuvat" on Heidin ja Jerryn ottamia.

P.S Jouduin laittamaan, ainakin joksikin aikaan, kommenttien sanavahvistuksen päälle, koska yhteen postaukseen tuli kahdessa päivässä jotain 40 spämmiä ja mukamas vierailuja pari tuhatta.

2 kommenttia:

 1. Mulla on kans alkanut tulemaan tuota spämmiä nyt yhtäkkiä! Pitää varmaan itsekin laittaa sanavahvistus jos se jatkuu...
  Tuleeko siellä muuten minkäänlaista "talvea"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä tosi ärsyttävää!

   Kyllä tänne Riadiinkin talvi tulee. Yölämpötilat huitelevat välillä lähellä nollaa, päivällä 10-15c. Jeddassakin oli nyt hieman viileämpää kuin kesäkuussa, vesikin oli "vain" 30c, kun kesäkuussa oli 35. Mutta Jeddan lämpötila pysyy kyllä talvellakin yli 20c.

   Poista