16.9.2014

Loput yövuorot ja niistä toipuminen

Toinen yövuoroviikko oli vähän leppoisampi, parina iltana hoidettiin loppuun jo alkaneet leikkaukset, toinen taisi loppua kymmenen aikaan, toinen puolenyön. Toisena näistä öistä me tehtiin vielä myöhemmin yöllä kaksi EVDn laittoa (External ventricular drain, eli laskuputki joka vähentää kallon sisäistä painetta).

Yövuoroissa tuli katsottua paljon ohjelmia Netflixiltä

Keskiviikkona kävin siis päivällä tukikohdassa, ja ehdin nukkua vain vajaat kolme tuntia sen jälkeen. Paluumatka oli todella ruuhkainen, normaali puolentunnin matka kesti 1h 10 min! Koska yöllä ei ollut yhtään leikkausta, olin toiveikas että olisin voinut nukkua muutaman tunnin, mutta ei onnistunut.

Vaikka meillä ei olisi leikkauksia, niin on meillä silti jonkinverran muitakin hommia. Alkuillasta käydään kaikki salit läpi; sammutetan tietokoneet, kytketään leikkuspöydät sähköjohdolla seinään, täytetään lämpökaappeja ja muutenkin tarkistetaan paikat.

Samalla kun käytiin salit läpi, kerättiin avautumattomat, keittosuolaa ja steriiliiä vettä sisältävät pullot pois. Niitä on paljon, ja ongelma on jatkunut jo vaikka kuinka kauan.

Puolenyönaikaan vahvistetaan koneella seuraavan päivän leikkauspotilaat ja tarkistetaan onko potilailla tarvittaessa verta ja teho-paikka.

Kello viideltä tulostetaan leikkaulistat ja soitellaan osastoille ja tarkistetaan että jokainen ensimmäinen potilas (tai toinen jos ensimmäinen on päiväkirurginen, koska ne ei aina tule) on valmis; että potilas ja lääkäri on allekirjoittanut leikkausluvan (consent), potilas on ravinnotta ja onko anestesialääkäri nähnyt potilaan.

Viiden jälkeen alkaa myös sairastuneet hoitajat soittamaan töihin. Kuudelta tulee Front Desk-henkilö, eli hoitaja joka istuu lasikopissa käytävän päässä, vastaa puhelimeen ja koordinoi leikkauksia. Vähän niinkuin listanvetäjä. Hänelle annetaan raportti potilaista, ketkä on valmiita jne ja hän siirtelee hoitajia tarpeen mukaan, niin että sairastuneen tilalla on salissa joku muu.

Yövuorossa kirjoitetaan myös seinälle seuraavan päivän salisijoitukset

Viikonloppuna nukuin, mietin nukkumista, yritin pysyä hereillä, yritin heräillä ja yritin nukahtaa. Paljon muuta en todellakaan jaksanut tehdä, täysin turha viikonloppu siis.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä en sitten saanutkaan unta, olin nukkunut päikkärit lauantaina n klo 15.00-16.30. Menin siis sunnuntaina töihin nukkumatta ollenkaan. Oli aika rankka päivä, mutta onneksi meitä oli neljä salissa, eikä mun tarvinnut tehdä mitään kovin vaativaa.

Alkuviikkona olenkin sitten mennyt aikasin nukkumaan ja maanantaina heräsin kello 03 ja tänään 04.30. Tänään vaikuttaa siltä että vihdoin jaksan valvoa vähän myöhempään, joten jospa huomenna sais myös nukuttua ihan aamuun asti. Ainoa positiivinen juttu näissä aikaisissa aamuissa on ollut se, että olen mennyt klo 6.30 aamupalalle sairaalan kahvioon. Se on ollut ihan mukava aloitus aamulle.


Eli, rankkaa on ollut, mutta seuraavan kerran mun tarvitsee tehdä yövuoroja vasta vuoden kuluttua. Onneksi.6 kommenttia:

 1. Sulla on tosi kiva ja mielenkiintonen blogi! Jään kyllä lukemaan :). Lukasinkin jo aika pitkälle noita sun postauksia, heh :D. Saat kyllä Saudi Arabian kuulostamaan tosi mielenkiintoselta paikalta! Kattelinkin jo iteasiassa minkälaisia töitä siellä on tarjolla, heh :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Just mietin että kuka näitä mun turhanpäiväisiä arkijuttuja jaksaa lukea :-)

   Poista
  2. Minä ainakin muruseni <3

   Poista
 2. Ei todellakaan ole turhanpäiväisiä! Mua lähinnä harmittaa, ettet joka päivä kirjoita...

  VastaaPoista