7.7.2014

Ramadan

Nyt on sitten Ramadan, eli muslimien pyhä paastokuukausi. Ramadan alkoi viikko sitten sunnuntaina.


Ramadan on islamilaisen Hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi. Ramadanin aikana muslimit ei syö eikä juo mitään auringon nousun ja auringon laskun välisenä aikana. Myös tupakointi on kielletty. 

Eri maissa paastotaan eri aikoja. Olen kyllä kuullut että maissa joissa aurinko ei laske lähes ollenkaan, voidaan paastota Saudi-Arabian aikojen mukaan. Kuva Facebookista

Rukous ja Koraanin luku on tärkeää Ramadanin aikana. Meillä töissäkin kaikki kulkee koraanit taskussa ja lukee niitä salissa, jotkut mumisee ääneen ja joskus melkein laulavat.

Vaikka me ”ei-muslimit” (on kyllä outo sana, onko joku normaalimpi olemassa? Englannin non-muslim on paljon parempi...) saadaan syödä ja juoda, niin se tehdään piilossa. Ennen Ramadanin alkua luki lehdessä että "ei-muslimit" jotka syövät tai juovat julkisesti karkoitetaan maasta. Töissä ei onneksi oteta asiaa niin vakavasti, monet muslimitkin vitsailee että "kauankos olet tänään paastonnut" jne.

Nyt kesäaikaan ensimmäinen rukous (Fajr), ennen auringon nousua, on n klo 3.30, joten muslimit syövät ennen sitä, ja lopettavat viimeistään rukouskutsuun. Paaston lopettaminen on noin klo 19.45, juuri ennen viimeistä rukousaikaa (maghrib). Silloin pitäisi vain juoda vettä ja syödä ehkä jotain pientä, kuten taateleita ja kunnon illallinen (iftar) vasta rukouksen jälkeen. 


Ramadanin aikana muslimien pitäisi olla erityisen ”hyviä” ja uskovaisia ja välttää mm näkemästä ja kuulemasta hävyttömiä ja epäuskonnollisia asioita. Seksiä ei saa harrastaa paaston tunteina ja ajatusten pitää olla puhtaita. Raskaana olevien, sairaiden, vanhojen, matkalla olevien ja lasten jotka ei ole vielä murrosiässä ei tarvitse paastota. Mutta jos ei ole paastonnut edellämainituista syistä Ramadanin aikana, niin sitten pitää paastota myöhemmin, ennen seuraavaa Ramadania.

Ramadan on myös antamisen aikaa. Muslimit tekevät ruokia joita nauttivat perheen ja ystävien kanssa ja antavat köyhille. Muslimien, jolla on varaa, tulee myös maksaa almuja köyhille ja ostavat niille myös vaatteita ym.

Ramadanin päätyttyä on Eid al-Fitr, joka kestää 3 päivää. Eid tarkoittaa juhlaa ja al-Fitr paaston lopettamista. 

Eid alkaa Ramadanin päätyttyä (29 tai 30 päivää alkamisesta), kun uusi kuu nähdään. Silloin muslimit pukeutuvat parhaimpiinsa ja juhlivat syömällä ja antaen almuja ja lahjoja. Yleensä Eidin alkaessa perhe herää aikaisin, rukoilee aamu-rukouksen ja syö vähän Ramadanin päättymisen takia. Sen jälkeen he osallistuvat suureen yhteisrukoukseen moskeijassa, puistossa tai jopa stadionilla. Rukous on yleensä lyhyt ja sen jälkeen on joku seremonia. Sen jälkeen halataan ja onnitellaan toisia ja lähdetään kyläilemään sukulaisten luona. 

Täällä Saudeissa, tai siis ainakin meidän sairaalassa, muslimit tekevät Ramadanin aikana vain 6-tuntista työpäivää. Monet Saudit ovat kuitenkin silloin lomalla, nukkuvat päivät, syövät yöt ja lihovat! Eli fuskaavat koko Ramadanin tarkoituksen, joka on kasvattaa itsehillintää, lähentyä Allahiin, kokea empatiaa köyhiä kohtaan ja kokea miltä tuntuu olla nälässä. 

Mä tein viime viikolla neljä 12h työpäivää, jotta sain torstain vapaaksi ja pääsin päivää aiemmin lomalle (kuten meillä on tapana), joten olin töissä klo 7-19. Muut, paitsi pitkäpäiväläiset (n 6-8 kpl), tulevat töihin klo 8.30. Muslimit lopettavat klo 14.30 (ja saavat silti normaalin palkan!) ja muut klo 18.00. Koska suurin osa leikkauksista päättyy klo 16 mennessä, on joka päivä joku pieni luento klo 16-17. Josta muslimit siis jäävät paitsi. 

Kaupat on Ramadanin aikaan auki aamuisin puolenpäivän rukoukseen asti (dhuhr) ja aukeavat taas illalla klo 21.00, viimeisen, eli isha rukousajan jälkeen. Ramadanin aikana ruokakaupoissa on suuria alennuksia ja ihmiset ovat kuulemma todellakin hamstrannut ruokia. 

Mainittujen rukousaikojen lisäksi päivässä on vielä yksi rukousaika; iltapäivän rukous asr on nyt n klo 15.20.

12 kommenttia:

 1. Turkissa vain osa paastoaa, onko Saudeissa ns. laki etta kaikkien muslimien on paastottava vai onko se vain yhteisön paine? Ma en tunne monia paastoajia ja nekin jotka tunnen, tekevat sen aika omissa oloissaan, arki rullaa taalla ihan normaalisti, meidan modernissa kaupunginosassa työpaikoilla ja partseilla juodaan kaljaa paaston aikana ja syödaan ulkona, vanhoillisemmilla alueilla on sitten toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole varma onko ihan laki, mutta kyllä sosiaalinen paine varmasti pitää huolen että suurin osa ihmisistä paastoaa.
   Jännää että siellä ei tarvitse piilotella syömistä. Dubaissahan pitää piilotella myös, vaikka paljon suvaitsevampia ovatkin.

   Poista
 2. Eräs entinen esimieheni on muslimi ja muistan kun Ramadanin aikaan hän yritti sinnitellä töissä syömättä mitään. Yleensä puoliltapäivin nälkä alkoi kuitenkin olla jo niin kova että haki kahvilasta sämpylän :D

  Osa varmaan noudattaa tiukemmin ja osa vähän väljemmin paastonajan ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tuntuu ihan käsittämättömältä että miten ne pystyy päivästä toiseen paastota niin kauan. En kyllä kykenis. Yksi mun ystävä tukikohdasta paastoaa myös, ihan vain kokeilumielessä. On kuulemma tosi vaikeaa ja ärsyttävää.

   Poista
  2. Täällä Göteborgissa paastotaan n. klo 2.30-22.15. Ja meillä nuorin paastoaja on 9-vuotias (omasta vaatimuksestaan/halustaan). Kaikki me pärjätään ihan mainiosti ja minä käyn vielä (toimisto)töissä. Kyllä se taitaa olla ihan motivaatiosta kiinni :)

   Poista
  3. Niin, varmaan se auttaa että on se uskonnollinen vakaumus :-)

   Poista
 3. Hesari teki viime vuonna jutun Rovaniemen muslimeista ja siinä joku kertoi, että yritti ensin paastota paikallisten kellonaikojen mukaan(eihän se aurinko ees laske). Sitten siirtyivät Turkin aikaan, koska joku uskonoppinut oli sanonut, että niin saa tehdä.

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1375246456153

  VastaaPoista
 4. Uskonto - uskonnottomat, eli muslimi - muslimittomat? :D

  Musta jotenkin tosi ihmeellistä, että muslimit saavat saman palkan lyhyemmistä työajoista. Onko muita tuollaisia tilanteita, joissa ihmisiä kohdellaan eri tavalla työpaikalla uskonnosta riippuen, ja mitä sä ite siitä ajattelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :-)

   No, täällähän ylipäätänsä saa kansalaisuuden mukaan palkkaa, joten sinänsä normi juttu täällä. Ei se mua siis sinänsä haittaa, kun se nyt vain on täällä näin. Suomessa en sitä toki hyväksyisi, mutta ainakin esim Malesiassa muslimit tekevät ihan normaalia työpäivää Ramadanin aikana, kuten varmasti suurimmassa osassa muslimimaita.

   Poista
 5. Kiva asiallinen postaus.

  Tosiaan uskonnollinen vakaumus kyllä auttaa aika paljonkin tässä asiassa. Itse olen paastonnut vuodesta 1991 asti ja rakastan Ramadania. Paras aika vuodesta. Syömättömyys tai syöminen on vain 1% koko kuukaudesta.

  Sellainen tarkennus postaukseen (virhe minkä lähes kaikki muslimittomat :D tekee),että paastopäivä (samoin kuin fajr rukous) alkaa auringon sarastuksesta. Kun esimerkiksi auringonsarastus on 3.20 niin aurinko nousee vasta viiden aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että postaus on ok, ja kiitos tarkennuksesta :-)

   Poista