17.7.2014

Lomaärsytystä


Kaksi viikkoa lomasta on jo takana, mutta onneksi on vielä toinen mokoma jäljellä. Todella kiirettä on pitänyt tähän asti, ihanaa on ollut, mutta nyt on aika vähän rauhottua. 


Mutta, pitääpä silti vähän purnata. Ensimmäistä kertaa elämässä, kun asun ulkomailla ja olen lomalla Suomessa (kesällä), ei ole semmoista tunnetta että haluan jäädä tänne. En siis halua vielä lähteä takaisin, mutta kun lähdön aikaa koittaa, ei se tule olemaan niin vaikeaa kuin yleensä. 

En sano ettenkö haluaisi koskaan palata Suomeen asumaan, varmaan sen joskus teen, mutta sen aika ei kyllä ole vielä pitkään aikaan. Toivottavasti. 

Mikä mua sitten ärsyttää? No ihmisten käyttäytyminen. Miten iso osa suomalaisista onkaan niin töykeitä ja epäkohteliaita? Ei voida sanoa anteeksi eikä kiitos. 

Esimerkiksi, kun tultiin risteilyltä niin raitiovaunussa nainen yritti tulla kaverini viereen istumaan. Ei sanonut mitään ja änki vain, niin että kaverin oli vaikea väistää ja antaa tilaa. Mutta, ehkä nainen oli mykkä... Kun jäätiin pois rautatieaseman edessä, kuten moni muukin risteilymatkustaja isoine ostoksineen, niin raitiovaunuun tulevat ihmiset yrittivät tunkea sisään, eivätkä antaneet tilaa. 

Kun jonotin ruokapaikassa Tallinnassa, tuli suomalainen mies, joka juuri oli saanut tilauksensa, takaisin kassalle, ja sanoi vain lusikka. Hän sai lusikan, eikä edes kiittänyt. Samaisessa paikassa myös yksi suomalaismies etuili jonossa, eikä välittänyt vaikka hänelle siitä sanottiinkin. 

Nämä esimerkit oli siis vain yhden päivän ajalta. Kyllä muunmaalaisetkin ovat välillä juntteja, tai ovat muulla tavalla ärsyttäviä, mutta kyllä mun mielestä suomalaiset vie voiton. Pimeän ja synkän talven aikana vielä ymmärtää huonoa käytöstä ja alaspäin olevia suupieliä, mutta nyt on ihana kesä! Siitä pitää iloita ja nauttia. Minä nautin täysin rinnoin. Rakastan Suomen kesää <3


6 kommenttia:

 1. Juurikin tästä syystä mulla oli halu Suomesta pois niin kova! Vaikkei olisi amerikkalaista miestä ollut olisin silti lähtenyt kun opiskelut oli saatu kasaan! Meinaan mennä jouluksi Suomeen ja pelkään jo etukäteen miten lähes vuoden Amerikassa olon jälkeen se "suomalaisuus" iskee vasten kasvoja! Iski nimittäin yhden Amerikassa vietetyn KUUKAUDENKIN jälkeen viime kesänä! Mutta on Suomessa toki paljon hyvääkin. Niinkuin juuri se kesä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on että yhtä täydellistä maata ei ole olemassa, ja välillä Suomi tuntuu tori hyvältä paikalta, mutta juuri nyt ei tunnu, siis asumisen kannalta.

   Poista
 2. Eiköhän huonoa käytöstä ole joka maassa. Joskus se vaan ärsyttää ja joskus ei. Missään en ole törmännyt niin huonoon käytökseen esim. kassajonossa kuin eräässä arabimaassa. Ei minkäänlaista jonotuskulttuuria. Tungeksitaan, tönitään ja ohitetaan toisia. Kärrit jätetään levälleen. Ruokia maistellaan kaupassa ja kääreet jätetään pitkin kauppaa. Anteeksi ei pyydellä, vaikka tönittäisiin kovaakin.

  Myös täällä Suomessa olen huomannut, että nimenomaan arabit eivät osaa käyttäytyä kaupoissa. Parkkeerataan lastenvaunut keskelle käytävää, jottei kukaan mahdu ohi. Tai muuten vaan seisoskellaan keskellä kaupassa tai bussissa eikä ymmärretä yhtään väistää. Anteeksipyyntöjä ei kuulu myöskään heiltä.

  Itse asiassa, mitä enemmän olen vuosikymmenten saatossa oppinut tuntemaan muita kulttuureja olen alkanut arvostaa Suomea ja suomalaisia. Yksittäisiä sekopäitä tai epäkohteliaita tietysti aina on, mutta oletteko esim. kaupan kassalla asioineet nuorten kanssa, kun he aina muistavat toivottaa hyvää päivänjatkoa ja hymyilevät ja ovat muutenkin kohteliaita. Tälläistä käytöstä en ole kokenut muissa maissa kauppojen kassoilla.

  Itsekin nuorempana luulin, että muualla on jotenkin parempaa, mutta kyllä on luulot karisseet eikä enää ole minkäänlaista hinkua asua pysyvästi muualla. Kyllä Suomi on silti mansikka, vaikka käytöksemme joskus vaikuttaakin epäkohteliaalta.

  Yksi asia myös, mihin täällä kuitenkin harvemmin törmää on valehtelu. Muualla se tuntuu olevan tapakulttuuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on kyllä myös erilaisesta kulttuurista ja kasvatuksesta. Arabimaissa (kuten monessa muussakin) se on vähän semmoista "löysempää" (paremman sanan puuttuessa), mutta suomalaisilta kyllä odotan ja oletan hieman parempaa käytöstä.

   Tuosta kaupan kassojen kohteliaisuudesta, niin se taitaa kyllä olla enemmän kaupan sääntö. Esimerkiksi missä asuin ennen Suomessa, niin Citymarketiin kassat toivottivat AINA hyvää päivänjatkoa, muiden lähikauppojen ei.

   Tuohon yhdyn että suomalaiset on rehellisiä. Myöskin arvostan sitä että täällä asiat hoituu (yleensä) ajallaan, pysytään aikataulussa jne.

   Poista
 3. Etenkin Jenkeistä Suomeen palatessa tuon suomalaisten "luontaisen töykeyden" kyllä huomaa. Eihän kaikki onneksi ole sellaisia, mutta aivan liian moni. Täällä hoidetaan asiat nimenomaan juuri tuollaisilla yksittäisillä sanoilla tai sitten ei puhuta mitään. Onhan se junttia. Toisaalta ei sitten tarvitse turhia jaaritella ventovieraille esim. kaupan kassalla tai hississä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on puolensa ja puolensa. Mutta kyllä se on tosi ärsyttävää kun katsotaan kun hullua, jos uskaltaa sanoa jotain hississä tuntemattomalle ihmiselle. Ja se, ettei voi edes naapureita tervehtiä kerrostalossa. Argh!

   Poista