14.6.2014

Sukellusta, sukellusta ja ehkä sotaakin

Koko viikko on mennyt sukelluskurssin parissa. Sunnuntaina ja maanantaina opiskelin ahkerasti, ja tiistaina alkoi kurssi. Mentiin siis heti töiden jälkeen Heidin kanssa tukikohtaan.

Maanantain ehdin onneksi opiskella pari tuntia töissä!

Meidän ryhmässä on meidän lisäksi kaksi upseeria tuolta tukikohdasta ja kaksi upseeria Dammamin tukikohdasta. Dammam sijaitsee siis idässä, Bahrainin vieressä, Persianlahden rannalla. Meidän opettaja on filippiiniläinen mies.

Tiistaina ja keskiviikkona meillä oli siis töiden jälkeen oppitunteja luokassa, ja myös pistokokeita. Tiistaina käytiin äkkiä syömässä tunnin jälkeen K:n kanssa tukikohdan ravintolassa, mutta keskiviikkona jäätiin sinne vähän pidemmäksi aikaa, koska K lähti samana iltana kuukauden lomalle (maailman ympäri!), ja mekin lähdetään kolmen viikon kuluttua, joten ei nähdä melkein kahteen kuukauteen!

Torstaina mentiin siis sinne taas, koko viikonlopuksi. Saatiin majoittautua (vaikka se on todella kiellettyä!) K:n luona, vaikka hän oli lähtenyt lomalle. K:n ystävä R kirjasi meidät sisään ja ulos, ja oli tarvittaessa meidän "kuski". Muuten pidettiin salassa se, että K oli jo lähteyt lomalle. Kun yksi mies kysyi missä K on, sanoin että hän on vähän huonovointinen.

Mentiin samantien allas-alueelle, jossa siis sijaitsee myös "sukellusvarasto", ravintola, baari, kuntosalit, muutama pikkukauppa, parturi ym.

Tukikohdassa on kaksi "järjestöä", OPM-SANG ja USMTM jotka neuvovat ja modernisoivat Saudi-Arabian kansalliskaartia ja armeijaa.

Sukellusvarastolla saatiin lainaan kaikki sukelluskamat mitä tarvitaan, märkäpuvusta, snorkkelista ja kuljetuslaukusta lähtien. Todella kätevää :-)

Sen jälkeen mentiin baariin, tarkoituksena olla siellä vain vähän aikaan kun R pelaa pokeria, mutta niinhän ei tuolla ole vielä koskaan tapahtunut, joten ei tietenkään torstainakaan. Meni siis hyvin myöhään ja alkoholiakin tuli nautittua jonkinverran (ennen sukellusta pitäisi mm nukkua hyvin ja välttää alkoholia...). Mutta oli taas todella mukavaa ja tutustuttiin taas moneen uuteen ihmiseen, ja paremmin vanhoihin ystäviin :-) Tulipa sitä taas myös käytyä altaassa yömyöhään.

Perjantaina meidän allas-harjoittelu alkoi klo 8. Me tehtiin paljon harjoituksia veden alla, osa oli ihan kivoja, osa inhottavia, kuten maskin täyttö vedellä ja sen tyhjentäminen puhaltamalla nenän kautta ilmaa maskiin. Aika paljon vettä tuli nieltyä sen yhteydessä, ja se olikin mulle hankalin harjoitus.

Tämä kuva harjoitussukellukselta. Nyt meillä oli märkäpuvut päällä, ja ne oli kyllä tarpeen, vaikka ilman lämpötila on yli 40c ja vedenkin 30c paikkeilla!

Harjoitukset kesti muutaman tunnin, niiden jälkeen vietettiin suurin osa loppupäivästä altaalla. Illalla allas-alueella oli yhden everstin (joka siirtyy Pentagoniin töihin!) läksiäis-grillijuhlat, missä saatiin hyvää ruokaa ja jouduttiin kuuntelemaan muutama puhe. Perjantai-iltana meidän päätös olla juomatta (enemmän kuin yksi tai kaksi drinksua) piti. Käytiin myös tanssimassa baarissa missä oli DJ, mutta musiikki oli aika huonoa. Suurin osa porukasta oli lähtenyt jatkoille yhdelle kadunpätkälle, mekin käytiin siellä, mutta meno oli aika hurjaa, ja päätettiin lähteä nukkumaan. Ihan hyvä.

Tänään mentiin taas altaalle kahdeksaksi, mutta oli ongelma. Sukellusopettaja ei meinannut päästä sisälle tukikohtaan. Valittivat portilla että hän oli ollut tukikohdassa liian monta kertaa (ilman badgea, valokuvallista henkilökorttia, mitä varten otettiin mm sormenjäljet, sinne ei pääse kuin kolme kertaa vuodessa), ja oli jotain muutakin ongelmia. Lopulta, monen puhelun jälkeen opettaja pääsi, tunnin myöhässä, sisälle.

Mun badge, kauhealla kuvalla!

Allasharjoittelun jälkeen meillä oli vielä uimatesti, että osataanko/jaksetaanko uida ja pysytäänkö pinnalla, polkemalla vettä ja kellumalla. Sitten löhöttiin vielä muutama tunti altaalla ennen kotiin lähtöä. Koska lämpötila on jotain 43 asteen paikkeilla varjossa, menee siis suurin osa ajasta altaassa lillumiseen, ei aurinkotuolilla lojumiseen.

Välillä varjossakin. Katoksen alle tulee viilentävää vesihöyryä

Se, mikä tukikohdassa on puhuttanut paljon tänä viikonloppuna on Irakin tilanne. Eli, Isis-kapinalliset ovat vallanneet muutaman kaupungin, mm Mosulin ja ne on myös tappanut paljon siviilejä.

Presidentti Obama sanoi eilen puheessaan, että USA tukee Irakin turvallisuusjoukkoja, mutta USAn joukkoja ei lähetetä sinne. Jos USA kuitenkin päättää lähteä taas sotimaan Irakiin, vaikuttaa se monen Saudeissa olevaan sotilaan elämään, myös mun ystävien. Yksi tuttu on siirtymässä Kuwaitiin, ja jos USA hyökkää Irakiin, joutuu hän luultavasti myös lähtemään sinne.

Mahdollinen sota koskettaa siis muakin ihan erillailla kuin ennen. Muutenkin nuo sotauutiset pistää paljon enemmän silmään. Viime viikolla USA pommitti vahingossa omia joukkoja Afganistanissa ja viisi amerikkalaista sotilasta kuoli (juttu englanniksi täällä). Suurin osa mun ystävistä ja tutuista on palvellut Afganistanissa ja/tai Irakissa.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kivalta, kaikki muu paitsi noi sotajutut. Melkein unohtaa että olet siellä sairaanhoitajana kun lukee näitä sun postauksia ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, kyllä mullakin yleensä tuntuu (nykyään) et oon vaan lomalla täällä. Viikonloput todellakin tuntuu lomalta.

   Poista
 2. Kaikki tulee lahelle kun asioille tulee henkilökohtainen yhteys tutun tms. kautta, taalla sotaa seurataan silla sehan on ihan lahella ja turkkilaisia on lahes sata kidnapattuna Mosulissa. Ma olen kokeillut sukellusta, ei ollut silloin juttuni, ehka pitaisi kokeilla uudelleen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ikävä juttu. Ja niinhän se on, että se mikä on lähellä yleensä kiinnostaa ja koskettaa enemmän.

   Ehdottomasti suosittelen :-)

   Poista
 3. Laitoin tästä oman blogini kommentteihin, mutta siltä varalta ettet huomaa, niin tässä vielä linkki: http://www.riyadh.gov.sa/en/Pages/Galleries/OldPics.aspx

  En tiedä kuinka moni noista paikoista on "tunnistettavissa", mutta vaikka ei olisi, niin musta olisi tosi siistiä jos tekisit kuvasarjan vanha vs. uusi Riad. :) Vaikka sitten tyyliin ihmiset mustavalkokuvassa vs. ihmiset nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, kiitti, täytyy tsekata toi linkki. Täällä tuo julkinen kuvaaminen on vähän hankalampaa, mutta täytyy yrittää :-)

   Poista