28.6.2014

Sukelluskurssilla Jeddassa

Torstai-iltana lennettiin vasta klo 21.00 Jeddaan. Mukana meillä oli kaikki tukikohdasta lainatut sukelluskamat, painoineen kaikkineen, vain ilmatankit saatiin paikan päältä. 

Jeddassa meitä oli vastassa Charles Riadin tukikohdasta, joka itse sukeltaa ja järjestää siis näitä kursseja. 

Mentiin kahdella autolla Sierra Village-compoundille, joka ei ollutkaan Jeddan tukikohta niinkuin luulin, vaan siellä asui sotilaiden lisäksi ihan siviilejä länsimaalaisia ihmisiä. Ei siis onneksi ollut mitään megalomaanisia turvatarkastuksia, kuten Riadin tukikohdassa. 


Heidi ja mut sijoitettiin isoon villaan kahden muun sukelluskurssilaisen kanssa. Kaikilla oli omat huoneet. Koska klo oli jo yli 23, mentiin samantien nukkumaan.

Aamulla lähdettiin klo 7.30 rannalle. Sheraton-hotellilla on yksityinen ranta, jonne Saudeilla ei ole pääsyä. Siellä saa siis olla ihan bikineissäkin. Kun tultiin rannalle, mietittiin että niin, miksi me ei asutakkaan Jeddassa? No, kyllä me se pian muistettiin, eli se ilmankosteus on ihan tarpeeksi syy!


Päivän aikana sukellettiin kolme sukellusta. Sukellukset kesti n 40 min, mutta yleensä tuntui kuin oltaisiin oltu vain n vartti veden alla. 

Ennen ensimmäistä sukellusta jännitti kovasti. Olinhan yrittänyt sukelluskurssia samaisessa paikassa 12v aikaisemmin, ensimmäinen sukellus meni hyvin, mutta toisella en pystynyt tasaamaan paineita ja korviin sattui.  

Kun oltiin saatu sukelluskamat koottua, ja tarkistettu parimme, että kaikki on kunnossa, astuttiin laiturilta suoraan veteen. Pudotus ei ollut kovin korkea, mutta kyllä sekin vähän jännitti ensimmäisen kerran, kun vesikin oli niin kirkasta että näytti tosi matalalta. 


Heidi hyppäämässä, mä olen jo vedessä

Sukellusvarusteet päällä ei uppoa, vaan pitää lisätä painoja. Mulla oli siis painot joilla olin altaassa sukeltanut, mutta ne ei riittänytkään suolaisemmassa vedessä. Jouduin siis lisäämään painopussin painovyölle, jotta uppoisin. Joillakin muilla oli myös sama ongelma. 

Sukellusten aikana tehtiin samoja harjoituksia kuin altaassakin, mutta sukellettiin myös pieniä lenkkejä ja ruokittiin kaloja.


Buddy breathing-harjoitus. Jos toiselta loppuu ilma, voi hengittää sukellusparin vararegulaattorista


Nemo löytyi!

Ensimmäisellä sukelluksella kaikki oli hankalaa, törmäiltiin toisiimme, oli vaikea pysyä balanssissa ja muutenkin silloin oli pääasiassa vain harjoituksia. 


Yhdeltä irtosi painovyö ja hän meinasi nousta pintaan. Opettaja hyppäsi selkään ja piti miestä paikoillaan, kunnes hän sai vyön takaisin paikoilleen.

Kun laskeuduin hitaasti narusta kiinni pitäen syvemmälle, avaten korvia koko ajan samalla, puri yksi kala mua käteen! Ei sattunut kauheasti, pelästyin enemmän. Se vartioi näköjään narun alkupäätä, osasinkin varoa sitä muina kertoina. 

Menossa alaspäin

Ensimmäisen sukelluksen jälkeen oli olo että onkohan tämä sittenkään mun juttu. No on se! Joka sukellus oli kivempi kuin edellinen. 

Oltiin altaassa harjoiteltu nostetta, eli lisättiin tasapainoitusliiviin (huh, mikä sana, piti googlata, BCD [Boyancy Control Device] siis) ilmaa niin että pystyy leijumaan pohjan yllä niin että kun hengittää sisään nousee ylös ja kun hengittää ulos niin laskee alas. Altaassa opin sen nopeasti, mutta suolavedessä (jossa siis kelluu enemmän) en siinä oikein onnistunut. Enkä halunnut tuhlata ilmaani siihen. Mun ilman kulutus oli muutenkin suurempaa kuin esim Heidin. Täytyy siis harjoitella lisää. 

Hei, me leijutaan!


Sukellusten välissä meillä oli parin tunnin tauot, jotka ihan laskettiin Recreational dive planner-laitteella, jollaiset me kaikki saatiin, liian nopeasti ei saa lähteä sukeltamaan edellisen sukelluksen jälkeen. Taukojen aikana käytiin syömässä ja otettiin aurinkoa.

Rannalla oli tosi paljon sukeltajia ja törmättiin jopa yhteen Riadissa työskentelevään suomalaiseen. 


Sukellusten jälkeen lähdettiin takaisin kämpille, käytiin suihkussa, ja lähdettiin osan porukan kanssa Thaimaalaiseen ravintolaan syömään. Syönnin jälkeen mentiin samantien nukkumaan, lauantai-aamuna olisi herätys klo 04.15, lähtö rannalle klo 04.45, koska sukelluksen jälkeen ei saa lentää 12h.

Oli siis edelleen pimeää kun silmät sikkurassa (tai no pojat ei ollut, armeijassa kai oppii aikaiseen herätykseen) lähdettiin liikkeelle. Olihan se aika upeaa olla rannalla auringonnousun aikaan. 


Viimeinen sukellus oli paras. Tehtiin vain muutama pieni harjoitus ja sukellettiin isompi lenkki. Kun palattiin "alkuruutuun", siis edelleen veden alla, näytti opettajamme Mike meille kirjoitustaulua. Siinä luki; "onneksi olkoon, olet nyt PADI-sertifioitu sukeltaja". Mahtava tapa ilmoittaa asiasta!


Sukelluksen jälkeen oltiin vielä pari tuntia lähes autiolla rannalla, sitten mentiin Desert Sea Diversien sukelluskauppaan. Siellä meidät rekisteröitiin PADI-sertifioiduiksi sukeltajiksi, saatiin leimat sukelluslokikirjaan ja tilapäiset sukelluskortit. 

Ja shoppailtiin. Me ostettiin Heidin kanssa maskit, snorkkelit, sukelluskengät ja räpylät. En malttaisi millään odottaa seuraavaa sukellusreissua, joka on toivottavasti jo elokuussa. 

Sukelluskaupan jälkeen mentiin takaisin Sierra Villageen, jossa mentiin Heidin kanssa vielä altaalle, ei oltu vielä saatu auringosta ja vedestä tarpeeksi. 


Sierra Villagesta saa kuulemma maailman parasta uppopaistettua kanaa, ja pitihän sitä sitten kokeilla lounaaksi. No, oli se ihan hyvää, mutta ei kyllä meidän kolmen mielestä, jotka sitä syötiin, mitenkään erikoista. 

Lentokentälle lähdettiin klo 16.45, lento olisi klo 19. Aika kentällä meni nopsaa ja ihan kivasti ja pian oltiinkin bussissa matkalla terminaalista koneeseen. Siihen me sitten jäätiinkin puoleksi tunniksi, ja sitten meidät palautettiin terminaaliin. 

Koneessa oli vissiin joku vika ja jouduttiin odottamaan pari tuntia ennen kuin päästiin lähtemään. Saatiin kyllä aika pian ilmaiset juomat. Pisteitä siitä siis. Riadin kentällä jouduttiin odottamaan laukkuja jonkin aikaan, ja kotona olinkin vasta vähän puolenyön jälkeen. 

Vedenalaiset kuvat on ottanut Heidi, Charles ja opettajamme Mike.

6 kommenttia:

 1. Vau aivan mahtavia kuvia ja pakko sanoa että näyttää kyllä upealta, haluaisin itsekin päästä tuolla sukeltamaan! Jokin maailmanympäri sukellusmatka voisi olla aika jees? Mutta kaiken kaikkiaan ihanalta näyttää, vaikka kalan puraisu voikin tuntua aika ilkeältä nimim. kokemusta on. :D

  (PS. En haluaisi nipottaa mutta ihan pakko korjata ettei kenellekään tule väärinkäsityksiä, käytit tekstin aikana ilmaisua ''happipullo'' ja ''jos happi loppuu'' tai ''ei tuhlaa happea'' tms., mutta siis sukeltaessahan käytetään ilmaa eikä happea. :) (poislukien vaativat sukellukset mutta ne ovatkin eri juttu). Varmastikin vain ajatusvirhe mutta kuitenkin hapen ja ilman välillä on vissi ero, ettei kukaan kurssia käyvä sukeltaja hämäänny jos vaikka lukee tämän sinun tekstisi. :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nojoo, mutta tuo ei edes ollut kovin upea paikka, korallit oli aika pilalla kun siellä on niin paljon sukellusharjoittelijoita. Seuraavaksi toivottavasti vene-sukellukselle.

   Ja oikeassa olet, ajattelinkin sitä, mutta sitten laiskana kirjoitin happea. Mutta vaihdan sen ilmaksi :-)

   Poista
 2. Onneksi olkoon kurssin lapaisysta, mulle jai aikoinaan sukelluskokeilusta jonkunlainen kammo, ahdisti joten se jai siihen, tuo vedenalainenmaailma kylla kiehtoisi muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on kyllä harmillista, koska tuo vedenalainen maailma on niin upea. Mutta snorklaatko? Sitä mä olen tehnyt paljon, ja kyllä silloinkin näkee vaikka mitä.

   Poista
 3. Upeita kuvia, mahtoi olla elämys päästä "syviin vesiin "! Mä en oo ikinä sukeltanut enkä usko että musta siihen oliskaan, olen liian häsläävää ja panikoivaa tyyppiä (etenkin kun tekee jotain ekaa kertaa) ja saisin varmaan ikuiset traumat jos tulis joku hai eteen tai kala purasis niinku sua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se mahtavaa, kyllä pitää pian päästä uudestaan!

   Mä olen snorklatessa muutaman kerran vähän panikoinut, kerran jellyfishejä ja kerran barracudaa, mutta jotenkin siellä pinnan alla en panikoi. Paitsi siinä kauheassa harjoituksessa, jossa maski pitää täyttää vedellä...

   Poista