4.6.2014

Kulttuurieroja

Kun ensimmäisen kerran olin Saudeissa töissä ja mua kierrätettiin osastolla, olin järkyttynyt kun huomasin että holding bayn (jossa osastolta tulleet potilaat odottavat hetken leikkaukseen pääsyä) seinän toisella puolella makasi lakanalla peitetty ruumis. Tai, niinhän mä luulin, myöhemmin mulle kävi ilmi, että sehän oli vain naispotilas, joka peitti kasvonsa lakanalla.

Vaikka sairaalassa töissä olevien saudinaisten ei tarvitse peittää kasvoja, tekee suurin osa silti niin. Se kasvojen peittäminen on niin syvään juurtunut juttu täällä, että välillä pitää melkein tapella potilaiden kanssa että saa kasvot näkyviin. Kerran ainakin muistan että on nukutettu vanhempi naispotilas niin, että hänellä oli ohut "leipurinmyssy" kasvojen päällä...

Myös naispotilaan siirtyminen kuljetus trolleyltä leikkauspöydälle on välillä hankalaa, kun he yrittävät peittää itsensä kaikin keinoin lakanalla. Vaikka päällä on suljettu leikkauspaita (ei siis semmoinen avopaita kuin Suomessa) ja pitkät housut. 

Se onkin varmaan ihan sanomatta selvää ettei mieshoitajat saa katetroida naispotilaita eikä periaatteessa naishoitajat miespotilaita. Mutta niin oli muuten myös Englannissakin. Siellä piti joskus apulaislääkärin lähteä leikkaussalista osastolle katetroimaan miespotilasta, kun vuorossa ei ollut mieshoitajaa. 

Kun meidän urologisien potilaiden alapää pestään steriilisti ennen leikkausta pesee yleensä mieshoitaja miehen ja toisinpäin. Mutta jos ei ole mieshoitajaa salissa on meidän naisten ihan ok pestä miespotilas. Mutta, tänään piti käydä hakemassa naapurisalista naishoitaja pesemään naispotilas, kun minä olin steriilinä ja juuri silloin ainoa hoitaja salissa oli mies. 


Betadine-setti (jodi), tällä pestään limakalvot. Steriilit hanskat kädessä, kaksi eri liuosta, eka pestään sienellä, kuivataan välillä, ja sitten noilla "tikkareilla".


Ja lisätään tähän nyt Duraprepkin, klorhexidiini-alkoholiseos, jolla pestään vatsat ym. Tikun päästä painetaan ja neste valuu sieniosaan. Samalla tikulla pestään koko alue. Paitsi jos on tosi iso alue, niin silloin käyteään kaksi tikkua. Kuva täältä.

Meillä tehdään myös pari kertaa viikossa virtsarakon tähystyksiä paikallispuudutuksessa. Ja tottakai mieshoitajat hoitaa miespotilaat ja naishoitaja naiset. 

Nykyään noi naisten tähystykset on ihan ok, koska käytetään taipuisaa tähystintä, potilas makaa leikkaustasolla jalat koukussa ja ilmeisesti potilaille myös nykyään kerrotaan miten rakko tähystetään. Ennen tähystin oli jäykkä, potilaan jalat laitettiin jalkatelineisiin eikä potilaille oltu kerrottu miten sinne rakkoon mennään. Tuli sitten järkytyksenä naisille, ja välillä piti käyttää voimaa että sai potilaan pidettyä tasolla...

Kerran olen käyttänyt täällä hyväksi sitä että olen nainen. Kun viimeksi olin täällä lähdin Intiaan lomalle. Mun piti hakea viisumi Intian suurlähetystöstä. Kun tulin paikalle oli huone ihan täynnä intilalaisia miehiä. No, mua ei huvittanut jonottaa, joten heti kun yksi luukku vapautu menin sinne ja sanoin jotain että "kun täällä on vaan näin paljon miehiä...", tai jotain, ja mut otettiin jonon ohi :-)

Täällä on ravintoloissa Family section perheille ja naisille, missä on yleensä looseja jotka saa verholla tai särmillä suljettua, jotta kukaan ei näe naisten kasvoja. Single section ravintolan etupuolella on tarkoitettu miehille.

Ei mulle, vaikka sinkku oonkin :-)

Ostoskeskusten pikaruokapaikoissa (ja meidän sairaalan Starbuckseissakin) on omat jonot miehille ja naisille kuten meidän sairaalan ruokalassakin on kummallekin omat puolet. Sairaalan sosiaaliklubin ravintolassa ja pikaruokapaikassa taas saa miehet ja naiset syödä yhdessä, ihan luvallisesti.

Jonotus pikaruokapaikkaan. Naiset toisella puolella, eikä todellakaan missään "peräkanaa-jonossa", moehet sermin toisella puolella.

Joissain pankeissakin on naisten ja miesten puolet, ruokakaupoissa saa silti jonottaa samassa jonossa. Paitsi että nykyään joissain kaupoissa on joillain kassoilla naismyyjiä, ne jonot on tarkoitettu vain naisille ja perheille. Samaan hissiin saa mennä miesten kanssa, kuten myös tuntemattoman taksikuskin kyytin, mutta tutun miespuolisen kaverin kyydissä en oikeasti saisi olla, se on laitonta!

9 kommenttia:

 1. Näitä on aina todella mielenkiintoista lukea! :) Vaikka usein en heti tiedäkään että mitä oikein pitäisi ajatella.. kun tavallaan nämä on huvittavia, mutta sitten taas ei oikeastaan ole yhtään huvittavaa että on paikkoja, joissa omalla sukupuolella on niin järkyttävän paljon merkitystä. En osaa suhtautua siihen, kuinka eriarvoisia miehet ja naiset siellä on. Tavallaan naisia suojellaan, mutta tuntuu että se jatkuva salaperäisyys jne vaan kiihottaa entisestään miesten ns. uteliaisuutta.. Olen kyllä niin kaikinpuolin tasa-arvoisuuden kannattaja että tulisin siellä varmaan hulluksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sekä välillä tosi ärsyttävää ja raivostuttavaa, mutta täytyy vaan yrittää ymmärtää. Ja toki oon sitä mieltä että saudinaisilla on silti asiat pakon paremmin kuin esim afganistanilaisilla, yemeniläisillä, monilla afrikkalaisilla, intialaisilla ym.

   Poista
  2. Siis, paljon paremmin...

   Poista
 2. Onpas melkoinen koodisto. Onko (alussa) vaikeaa muistaa, mitä saa ja ei saa tehdä ja kenen kanssa saa olla tekemisissä milläkin tavalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmä enään oikein muista kun siitä ekasta kerrasta on jo niin kauan. Mutta muistan että kun olin ensimmäisen kerran autossa naimattoman pariskunnan kanssa pelkäsin tosi paljon! Mutta jo samana vuonna pelko laantui, enkä ajatellut/ajattele kahta kertaakaan kun astun jonkun kaverin autoon. Jos joudun vankilaan niin sitten joudun. Sairaala aittaa mut pois sieltä. Ja länsimaalaiset joutuukin sinne harvemmin.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia juttuja, ei näitä oikein niinku tajuakkaan.Ja lapsia syntyy ja tehdään niinku muuallakin.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vaikka suurin osa avioliitosta on edelleen järjestettyjä...

   Poista
 4. Mielenkiintoisia juttuja arjestasi! Paikallisillehan nama ovat ihan tavallisia asioita vaikka ne meita lansimaalaisia kummastuttavatkin, Turkkia ei voi verrata Saudeihin mutta tiedan etta taalla kaikki naiset eivat ole valmiita menettamaan elaman helppoutta tietylla saralla ja siirtymaan suomalaistyyliseen tasa-arvoon, sehan tarkottaisi osallistumista kuluihin ja töitakin pitaisi tehda....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä onneksi pikkuhiljaa naiset saa alkaa käydä töissä enemmän, vaikka lapsiakin on. Ja yliopisto-opiskelijoiltakin suurin osa on naisia. Mielenkiintoista nähdä miten tämä maa muuttuu seuraavan 10 vuoden aikana.

   Poista