23.5.2014

Siitä MERSistä

MERS, eli Middle East Respiratory Syndrome, tai tämän uuden corona-viruksen (corona virukset aiheuttavat myös flunssaa ja SARSia) löysi egyptiläinen lääkäri Saudi-Arabiassa syyskuussa 2012. Kun lääkäri toi asian julki, sai hän potkut. Myöhemmin Saudi-Arabian terveysministeri sai potkut, koska MERSiä yritettiin vähätellä.

MERSin oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus ja usein myös ripuli. Noin 30% sairastuneista on kuollut, mutta virus ei tartu helposti ihmisestä toiseen, kuten SARS, joka tappoi n 800 ihmisä. Iso osa MERS-tartunnan saaneista on hoitohenkilöstöä, ja hygienia on ollut huonoa. Jostain sairaalasta Jeddasta oli kuulemma lääkäreitä lähtenyt pelon takia pois. Ja ainakin yksi sairaala siellä on kuulemma ollut suljettu, kuten myös Riadin silmäsairaala.


Virus on melko varmasti lähtöisin kameleista. Löysin yhden artikkelin, joka vahvistaa tätä teoriaa. Rokotetta ei vielä ole, mutta sekin taitaa olla pian kehitetty.

Itse en MERSiä kovin pelkää (vaikka nytkin on flunssa...), pidän huolta käsihygieniasta ja elän normaalisti. STT-Lehtikuvakin haastatteli mua pari viikkoa sitten asiaan liittyen :-)

Jotkut taas pelkää enemmän, katukuvassa on näkynyt enemmän hengityssuojaimia, mutta Riadin ja Qatarin lentokentillä en kyllä nänyt yhtään. Monet ovat myös epätietoisia siitä miten virus leviää, tänään yksi englantilainen työkaveri sanoi mulle, että hän ei ollut tiennyt että se voi levitä kättelemällä! No tottakai voi, niinkuin muutkin virukset, ja sen takia ei esimerkiksi HUSin sairaaloissa enään kätellä potilaita. Juuri käsihygieniä onkin aika huonoa suurella osalla mun kollegoista täällä, on käsissä niin vihkisormuksia kuin rannekellojakin, eikä käsidesiä pahemmin käytetä.

Toissaviikolla me myös testattiin erillaisia hengityssuojaimia töissä, jos tulee MERSiin sairastuneita potilaita leikattavaksi. Testattavia maskeja oli kolme, niitä testattiin hupun sisällä, johon suihkutettiin jotain kaasua. Jos kaasun haistoi tai maistoi, ei maski ollut tarpeeksi tiivis. Mun pyöreisiin kasvoihin sopi kaikki!


Meidän sairaalassa ei kuulemma ole yhtään MERS-potilasta, epäilyjä on ollut, ja huhun mukaan yksi potilas oli tehostetun valvonnan osastolla. Osasto on nyt suljettu, ilmeisesti varuille että siellä voi tarvittaessa hoitaa MERS-potilaita. Meidän toinen holding-bay, jossa osastolta tuodut potilaat odottavat hetken leikkaukseen pääsyä, on annettu päivystyksen käyttöön. Ilmeisesti he hoitavat siinä MERS epäilyjä. Meillä onkin viime ja tällä viikolla leikattu paljon normaalia vähemmän potilaita, ja pääsääntöisesti vain päiväkirurgisia potilaita. Koulutkin aloittavat kesäloman MERSin takia jo 1.6, 19.6 sijaan.

Tästä kartasta näkee maittain tämän hetkisen MERSin levinneisyyden sekä parantuneet ja kuolleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti