4.3.2014

Saudikuninkaalliset

Eilen meillä oli taas yksi prinsessa potilaana. Niitähän täällä riittää. Tämän viiden kuukauden aikana, jonka olen täällä ollut, olen ollut mukana jo neljän tai viiden kuninkaallisen leikkauksessa. Ja yksi oli hyvin, hyvin kuninkaallinen.

Sairaalalla on oma VIP-osasto kuninkaallisille ja muille tärkeille, ja ensiavussakin on VIPeille oma osa, jonka sisäänkäynnille johtaa palmuilla reunustettu tie.

Sairaalahan on siis syöpään ja elinsiirtoihin erikoistunut sairaala, jonne potilaat tarvitsevat lähetteen. Tehdäänhän täällä toki ihan tavallisiakin leikkauksia, mutta silloin potilaat ovat yleensä sairaalan henkilökuntaa tai näiden perhettä. Tai sitten kuninkaallisia ja muita VIPejä.

Koska mulla nyt ei satu olemaan kuvia saudikuninkaallisista... Tämä on meidän vain naisille tarkoitetun kahvihuoneen ovesta

Ja niitä kuninkaallisiahan täällä riittää. Niitä on täällä Saudeissa tuhansia, esimerkiksi ensimmäisellä kuninkaalla, Abdulazizilla (1876-1953) oli 22 vaimoa. Näiden kanssa hän sai yhteensä 45 poikaa ja monta tytärtä.

Nykyään miehellä saa olla vain neljä vaimoa, ja näitä tulee kohdella tasapuolisesti. Joten, vain kaikkein rikkaimmilla ja kaikkein köyhimmillä on varaa useampaan vaimoon. Meidän sairaalan perustajalla, kuningas Faisalilla (1906-1975), oli neljä vaimoa ja 19 lasta. Kuningas Faisalin tappoi muuten hänen oma veljenpoikansa.

Kaikki viisi kuningas Abdulazizin jälkeistä kuningasta olivat Abdulazizin poikia. Perhettä kutsutaan House of Saudiksi. Nykyinen kuningas on Abdullah, hän on jo 90-vuotias, ja on ollut vallassa vuodesta 2005. Nykyinen kruununprinssi on hänen 76-vuotias veljensä prinssi Salman. Kaksi Abdullahin kruununprinssiä on jo kuollut hänen valtansa aikana.

Muslimeilla on yleensä oman etunimen lisäksi isän ja isoisän nimi. Eli, jos poika on Muhammad Omar Abdullah, silloin Omar on hänen isä ja Abdullah isoisä. Tällä tavalla voi myös helposti päätellä ketkä on sisaruksia, täällä kun monet ovat saman sukunimisiä, mutta jos toinen ja kolmas nimi on sama, ovat he luultavasti sisaruksia.


Myös tytöt saavat isän ja isoisän nimet toiseksi ja kolmanneksi nimeksi. Yleisimmät sukunimet Riadissa on mm al Enazi, al Qahtani ja al Otaibi. Näitä on joka päivä monia leikkauslistalla. Ja koska monella on sama yleinen etunimi, kuten Muhammad tai Abdulaziz, niin voi samassa salissa olla kaksikin samannimistä potilasta samana päivänä! Naimisiin mennessä vaimo pitää oman sukunimensä. Lapset saa automaattisesti isän sukunimen. 

Mutta siis, aina kun meillä on ollut kuninkaallinen potilas, laitan nimet muistiin, ja katson kotona wikipediasta, kuka potilas oli :-) Kerran myös vastasin yhden kirurgin puhelimeen, ja langan päässä mies esitteli itsensä; Olen prinssi Bandar King Faisal Foundationista. Tottakai googlasin hänetkin. Hänen isoisä oli siis sairaalan perustaja, kuningas Faisal.

Kuninkaallinen potilas tuo myös tullessaan kunnon "sirkuksen". Potilalla on usein oma lääkäri mukana salissa. Nukutuksen hoitaa meidän anestesiaylilääkäri. Meidän tiiminvetäjä on myös aina salissa. Ennen leikkausta ilmoitetaan aika, milloin leikkaus tehdään, ja tuon ajan jälkeen yleensä odotellaan puolesta tunnista tuntiin että potilas saapuu... Ja potilasta kohdellaan todellakin täysin erillailla kuin muita, tavallisia tallaajia.

Tämä olisi sopinut aiempaan postaukseen, mutta kun se oli vasta tänään Facebookissa, niin laitetaan se nyt sitten tähän. Tuollaista se siis todellakin on, kun kone on laskeutumassa, tai rullaa vielä kiitotiellä.


Edellinen sairaala jossa olin täällä Saudeissa töissä oli sisäministerin, prinssi Naifin, alaisuudessa. Siihen sairaalaan tuli sitten tämän sukuhaaran potilaat. Kerran sitten päivystysaikana noin kuusivuotias prinsessa oli kaatunut pyörällä ja saanut pienen haavan päähän, joka vaati ompelua. Tyttö tuotiin leikkaussaliin, jossa plastiikkakirurgian ylilääkäri ompeli haavan. Ja neurokirurgian ylilääkäri oli myös paikalla, ja jopa piti tytön kättä leikkauksen aikana!

Minä sain silloin vastuuvuorolaisena etsiä muita kuninkaallisia jotka hiipivät luvatta pitkin osastoa, yhden löysin steriilivarastosta! Mutta olivat muuten mukavaa porukkaa ja antoivat meille valtavan suklaa-tarjottimen.

10 kommenttia:

 1. Nämä jotkut jutut Saudeista kuulostaa niin absurdeilta, että välillä on vaikea uskoa kyseessä olevan tositarina tältä vuosituhannelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ja prinsessahan saapui taas tänään toimenpiteeseen; kolmas kerta viikon sisällä...

   Poista
 2. Luen justiinsa Prinsessa nimistä kirjaa Saudi-kuninkaallisten elämästä. Olet ehkä sinäkin sen joskus lukenut, ilmestyi joskus kauan sitten. Mielenkiintoista naisten alistamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kanssa lukenut ne joskus. Niistä oli silloin joskus paljon keskustelua että ovatko totta vai fiktiota.
   Joskus 6 vuotta sitten tuli ulos nuoren saudinaisen, Rajaa Alsanean kirjoittama Girls of Riyadh. Se yritettiin kieltää täällä ensin, mutta se on hyvin todenmukainen kertomus siitä minkälaista nuorten saudinaisten elämä oli siihen aikaan. Suosittelen sitä. Nykyään Rajaa on hammaslääkäri, ja sai muistaakseni vielä jonkun stipendin päästä opiskelemaan johonkin USAlaiseen huippuyliopistoon.

   Poista
  2. En muistanutkaan, että niitä Prinsessa-kirjoja oli enemmänkin. Minäkin olen miettinyt lukiessa kirjan todenperäisyyttä. Vaikka prinsessoja on paljon, niin tarina itsessään paljastaa kumminkin henkilön varmasti. Täytyykin yrittää saada jostain tuo mainitsemasi kirja.

   Poista
  3. Joo, niitä taisi vissiin olla 3. Jotain faktoja oli vissiin (muka?) muutettu ettei prinsessaa tunnistettaisi...

   Poista
 3. Hassuja juttuja.....pitihän noita nimiä googlata.Eräs paikkakuntamme lääkäri oli Saudeissa joku vuosi sitten töissä,hän kertoi lehden haastattelussa että elkää tytöt missään nimessa ottako täältä aviomiestä.Jatkoja.sinne sulle.

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Juu, en kyllä minäkään heti ottaisi :-)

  VastaaPoista
 5. Moi ja terkut Dubaista! Ihanan lämmintä oli:) Mitä nuo prinssit ja prinsessat puuhailee? Paikalliset naiset ei varmaan käy töissä? Ainakaan Dubaissa niitä ei näkynyt. Ketkä on sheikkejä? Kauheesti jäi matkalta kysymyksiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-) No, jotkut niistä on ministereitä ym, mutta iso osa ei varmaan tee mitään. Mutta, meillä on kyllä tällä hetkellä yksi sairaanhoidon opiskelija, joka on Al Saud, eli kuninkaallinen. Mutta kaukainen semmoinen.

   En ole varma, mutta käsittääkseni sheikki on arabiemiraateissa kuninkaallinen titteli.

   Kohta nähdään!

   Poista