7.2.2014

Matkatriviaa

Jennillä oli jonkin aikaa sitten blogissaan matkatrivia-postaus, ja kopsasin sen. Vaikka samankaltainen löytyykin blogini "Minä ja Matkat" osiosta, niin päätin silti tehdä tämän postauksen.

Kuinka monessa maassa olet matkustanut?

Tällä hetkellä niitä maita on 29: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Iso-Britannia, Irlanti, Hollanti, Belgia, Ranska, Saksa, Unkari, Viro, Itävalta, Sveitsi, Kreikka, Espanja (Kanariansaaret), Israel, Saudi-Arabia, Jordania, Yhdistyneet Arabiemiraatit (Dubai), Egypti, Kenia, Intia, Thaimaa, Ecuador (ja Galapagossaaret), Peru, Meksiko, USA ja Kanada. Ja Bermuda, mutta se ei ole (vielä) itsenäinen maa. Tänä vuonna tullee listaan ainakin 3-4 maata lisää. Ainakin Bahrain, Turkki ja joku muu lähimaa, luultavasti Oman.

Kuinka monessa maassa olet asunut?

Monessa! Suomessa suurimman osan ajasta, mutta USAssa vuoden (au-pairina Poughkeepise, NY 1992-1993), Saksassa (Hampurissa au-parina kesällä 1996) 2kk, Ruotsissa (Varbergissä 2000, Tukholmassa kesätöissä 1995 ja "oikeissa" töissä vuoden 2006-2007 ja 6kk 2010) yhteensä lähes kolme vuotta, Englannissa 2,5 vuotta (Cambridgessä 1997-1999), Saudi-Arabiassa lähes 2,5 vuotta (Riadissa 2001-2002 ja 2008-2009, vuosi kummallakin kerralla, ja nyt jo 4 kk) ja Bermudalla (joka ei ole virallisesti maa, mutta tässä listassa on, tarvitsin sinne viisumin ja työluvan) 2,5kk vuonna 2009. Lisäksi tein keikkatyötä Norjassa 3 viikkoa vuonna 2010. Mutta sitä en laske. Joten, sanotaan nyt vaikka että kuudessa maassa.

Bermudalla. Tämän postauksen "kunniaksi" Bermuda-blogini, jota Me Naiset-lehtikin suositteli, on taas noin kuukauden päivät julkinen, ja siis kaikkien luettavissa.

Mitä ilman et matkusta?

Jaa-a, no en ainakaan ilman liiallista määrää vaatteita... Travel light ei kuulu mun sanavarastoon! Jos lähden ulkomaille töihin, on aina mukana ainakin kuorimaveitsi ja juustohöylä, mutta lomille en niitä toki raahaa. Kamera on tietysti aina mukana, usein jopa kaksikin. Myöskin nenäsumute (ja nykyään myös silmätipat) on ainakin mukana kaikilla reissuilla, normikosmetiikan lisäksi.

Miksi aloitit matkustamisen?

Kai se on veressä. Isoisä oli aikoinaan merimies, ja lapsesta lähtien ollaan perheen kanssa reissattu, Suomessa ja Euroopassa. Äitini ja veljeni on myös kumpikin asuneet muutamaan eri otteeseen ulkomailla. Mulla pitää kyllä aina olla edes joku pikku reissu tiedossa ja suunnitteilla, muuten en voi olla!

Norjassa noin vuonna 1986.

Miksi matkustat yksin? Mitä positiivisia ja negatiivisia puoli on yksin matkustamisessa?

Olen oikeastaan vain kerran matkustanut yksin (3kk Etelä- ja Keski-Amerikan reissu), jos ei oteta mukaan ulkomaille töihin lähtöjä tai ulkomailla asuvien kavereiden luo menoa. Negatiivisintä on tietysti se, että ei voi jakaa mahtavia kokemuksia kenenkään kanssa, sen tajusin Machu Picchulla. Positiivistä on se, että saa tehdä juuri mitä haluaa ja milloinkin haluaa, eikä tarvitse tehdä jotain mitä ei välttämättä halua tehdä, mutta matkakumppani haluaa.

Miten matkustaminen on muuttanut elämäsi?

No olen kielitaitoisempi ja varmaan myös suvaitsevampi. Matkustelun (ja ulkomailla asumisen) myötä tajuaa myöskin kuinka hyvä maa Suomi on asua (pääsääntöisesti), mutta myös miten juntteja (näin kärjistettynä), epäkohteliaita, negatiivisia ja sisäänpäinsuuntautuneita iso osa suomalaisista on... Vaan olen minäkin aika negatiivinen välillä...

Mikä on oudoin ruoka, jota olet matkalla maistanut?

Oliskohan krokotiili Keniassa? En ole kovin seikkailunhaluinen mitä tulee syömiseen, vaikka ruokaa rakastankin, enkä esimerkiksi maistanut Perussa tai Ecuadorissa, usein tarjolla olevaa, marsua.

Cuy, eli marsua

Onko sinua koskaan pelottanut matkoillasi?

Harvemmin. Ecuadorissa vähän jännitti kävellä kotiin kielikoululta, kun oli vallankaappausyritys meneillään. Nairobissa tuli jälkeenpäin mieleen, että ei olisi ehkä kannattanut kävellä yksin pimeässä blondin naispuolisen kaverin kanssa. Thaimaassa iilimadot olivat pelottavia erittäin kostealla viidakkovaelluksella :-)

Onko olemassa jokin maa, johon aina palaat?

No, Suomihan se, sinne olen aina palannut, ja tulen aina palaaman. Mutta on monia muitakin maita; USAsta on vielä paljon näkemättä, ja New Yorkissakin olen käynyt monta kertaa, sinne sydän vetää aina. Lisäksi Thaimaakin kuuluu tuohon listaan. Vasta kaksi kertaa olen siellä ollut, mutta ehdottomasti aion sinnekin vielä palata.

 
Onko sinulla pakkausrituaaleja?

Jep, kerään ensiksi kasaan kaikki kamat mitä ehdottomasti tarvitsen mukaan, sen jälkeen yritän pakata niitä, ja harmikseni joudun sitten karsimaan niistä ainakin puolet... Pakkaan yleensä myös aika lailla viime tingassa, sen sijaan kun palaan kotiin odottaa laukku purkamista ainakin päivän-pari.

Mikä on kaunein ranta, jonka olet ikinä nähnyt?

Rakastan valkoisia hiekkarantoja, palmuja ja turkoosia vettä, en osaa sanoa mikä ranta on kaunein, ehkä se on vielä kokematta!

Mikä oli ensimmäinen ulkomaanmatkasi?

Ruotsiin lapsena, taisin olla yhdeksän vuotias silloin. Ahvenanmaalla (joka toki ei ole ulkomaa) käytiin, kun olin muutaman vuoden ikäinen.

Ehkä Ruotsissa, kesä 1983

Legolandissa Tanskassa. Sama reissu kai kun yllä, luulisin.

Mainitse 5 asiaa bucketlistaltasi?

Siitä mulla onkin ihan oma postaus täällä. Silloin elättelin vielä toivoa, että pystyisin olemaan täällä vähän kauemmin...

Onko olemassa paikkaa, johon et halua matkustaa?

No, Intiaan en kyllä valitettavasti halua matkustaa uudestaan, vaikka Taj Mahal on vielä kokematta. En myöskään halua matkustaa Yemeniin, Afganistaniin, tai johonkin Afrikan maahan, jossa on joku sisällissota tai muu kriisi meneillään.

Mitä kaipaat Suomesta kun matkustat pitkään?

Tottakai perhettä ja ystäviä, mutta myös Suomen kesää, ruisleipää (ja paljon muutakin syötävää), asioiden toimivuutta ja järjestelmällisyyttä, ja nyt tietysti myös vapautta, siideriä ja autolla ajamista.

Uskotko, että joskus asetut vielä jonnekkin, ja jos niin minne?

Ehdottomasti! Ja kyllä se Suomi on, mutta minne siellä ei ole vielä ihan 100% varmaa.

Mikä on suosikki lentokenttäsi ja lentoyhtiösi?

Ei mulla taida olla mitään suosikki kenttää, mutta tykkään kyllä Helsinki-Vantaasta. Esimerkiksi siksi, että sieltä löytää aina käsimatkatavara-kärryn. Mutta siellä saisi kyllä olla paljon enemmän valinnanvaraa ruokapaikkojen suhteen. Lentoyhtiöistä suosin ehdottomasti Norwegiania (mm ilmainen wifi lennon aikana!) ja Turkish Airlinesiin olen myös ollut tyytyväinen. Finnairia yritän välttää, paitsi jos lennän New Yorkiin.

Mikä on suosikkikaupunkisi?

No kyllä se on New York. Aina!


4 kommenttia:

 1. Olemme siis asuneet Cambridgessa samaan aikaan, ties vaikka törmättiin jossain :D Asuin itse siellä 1996-1999, olin töissä Regent Hotellissa (keskustassa, Parker's Piece puiston vieressä) jonka ohi varmaan joskus menit.
  Ruotsissakin olemme asuneet samaan aikaan, itse tosin vieläkin täällä :)
  - Sirpa (joka lukee ahkerasti mutta kommentoi huonolla menestyksellä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas jotain, varsinaisia sattumia!

   Parker's Piecen kulmalta lähti muistaakseni bussit Lontooseen :-) Sitä hotellia en kyllä muista. Mutta enpä ole Cambridgessä käynyt sitten vuoden 2002, pitäisi kyllä taas piipahtaa!

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen toi Bermudan blogi, jäin lukemaan pitkäksi aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin luin sen läpi viime viikonloppuna, olinkin unohtanut jo monia asioita sieltä!

   Poista