21.2.2014

Janadriyahin kulttuurifestivaalit

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Janadriyah, jossa järjestetään joka vuosi helmi-maaliskuun aikana kahden viikon kulttuurifestivaalit (culture and heritage festival). Kävin siellä myös kun olin ensimmäistä kertaa Saudeissa, mutta viime keikalla ne oli juuri ollut kun tulin tänne, ja seuraavat järjestettiin juuri lähtöni jälkeen.

Festivaali-alue on valtava, ja siellä vieraileekin joka vuosi noin miljoona saudia. Koska valtavalla alueella on niin paljon miehiä ja naisia samaan aikaan, on siellä myös paljon uskontopoliiseja, eli muttawia. Jo heti portilla meidän käskettiin peittää hiukset. Eli, ei muuta kuin huivit päähän.

Kukkaseppeleillä liukas huivikin pysyi paremmin päässä! 

Alueella on paljon nähtävää ja ohjelmaa. Ensimmäiset päivät on vain miehille, silloin on muun muassa kamelikilpailuja. Loput ajasta on tarkoitettu perheille ja naisille.

Festivaalialueella on edustettuna Saudien eri osia ja alueita. Sinne on rakennettu maan eri alueille tyypillisä rakennuksia. Niissä, ja tavallisissakin rakennuksissa, oli eri näyttelyitä ja jopa autoja myynnissä.

 
 
Paikallista taidetta 

Eri alueilla miehet esittivät paikallisia tansseja. Myös prinssi Charles oli vieraillut tuolla muutama päivä aiemmin, ja tanssinut mukana.Siellä myös myytiin vaikka mitä, niin ruokaa, taateleita, mausteita, koristeita, kasetteja (!) kuin vaatteitakin.  Ja käsityöläiset myös valmistivat tuotteita paikan päällä.

 

Monet naiset olivat koristelleet huivinsa erillaisialla koruilla. Minä olin liikkeellä suomalaisen, vaaleahiuksisen ja sinisilmäisen Heidin kanssa, ja meitä pyydettiin usein valokuviin nuorten saudinaisten kanssa. Ja yksi vaimonsa kanssa liikkeella ollut mieskin halusi Heidin kanssa kuvaan.


Muutenkin monet naiset toivottelivat meidät tervetulleiksi Saudi-Arabiaan. Kun me ihmeteltiin että mitäs me syötäisiin, rupesi nuori saudinainen selittämään meille englanniksi mitä eri ruuat oli, ja mitä hän suositteli. Ja ihan hyvää oli.

Juotiin myös hyvää, ja makeaa, teetä.

Henna-tatuointia

Ilmpalloja, joissa on kuninkaan kuva

Kaikenkaikkiaan mukava ilta siis. Lisää festivaalista, ja ennenkaikkea upeita valokuvia, löytyy Laylan Blue Abaya-blogista.

5 kommenttia:

 1. Vaikuttaa just sellaisilta festareilta, jossa minä olisin ollut ihan innoissani, ja mies olisi raahautunut perässä kysellen, voidaanko jo lähteä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen, silläkin uhalla, että miestä pitäisi raahata ja suostutella ;-)

   Poista
 2. Mielenkiintoisen kuuloinen tapahtuma! Ja huikee vastakohta kyllä noi Heidin siniset silmät ja vaaleat hiukset tuota tummaa kangasta vasten! Tarjosko ne teille huivit siis sieltä paikan päältä, vai oliko teillä omat mukana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, arvatenkin Heidi sai paljon huomiota osakseen :-)

   Ihan omat huivit on, ne on aina mukana kun ollaan liikenteessä, koska uskontopoliisi voi milloin vain pyytää peittämään pään. Nykyään onneksi hyvin harvoin.
   Jokaisen abayan mukana tulee aina matchaava huivi, mulla oli näköjään mukana ihan eri abayan huivi!

   Poista
 3. No ajattelinkin, että kai niitä pitää mukana pitää! :)

  VastaaPoista