1.11.2013

Viikkokatsaus

Sunnuntaina sain kaksi pakettia! Isomman olin lähettänyt itse Suomesta muutama päivä ennen tänne tuloa. Se siis matkusti 4,5 viikkoa. Pienemmän äiti lähetti, se matkasi kaksi viikkoa. Kumpikin oli vähän kärsineen näköinen, mutta niitä ei oltu avattu. Jee. Useinhan paketit tarkistetaan, eikä ole ennenkuulumatonta että niistä on kadonnut mm suklaata...


Omassa paketissa oli mm vaatteita, puurohiutaleita, saaristolaisleipää ja hammastahnaa (Kyllä. Olen jo parikymmentä vuotta käyttänyt samaa hammastahnaa!).

Näillä pärjää seuraavaan suomi-lomaan ;-) Kaikki ei ollut paketissa, vaan osa oli mukana kun tulin!

Äidin paketti oli lähetetty pyyhkeen takia. Nämä pyyhkeet mitä täältä saa ovat vain niin huonoja, joten pyysin lähettämään kunnon Luhdan pyyhkeen. Pienestä on asiat välillä kiinni ;-) Äidin paketissa oli myös glögimaustetta ja sinappikurkkusalaattia jouluksi ("kinkun", eli kalkkunan, kanssa), joita en ehtinyt ostaa Suomesta, ja yllätyksenä suklaata. Nam.

Maanantaina meillä oli American Heart Associationin mukainen elvytyskoulutus. Meidän piti ostaa tai lainata kirja, joka piti lukea etukäteen, ja ottaa mukaan koulutukseen. Koulutuksessa tarkastettiin että kirja oli mukana. En kyllä oikein tiedä miksi.

Koulutuksessa meidät jaettiin pienryhmiin, minä ja Suvi jouduttiin ryhmään, jota veti meidän orientaatiostakin tuttu, tiukkaakin tiukempi, Rania. Huoh.

Ensin katsottiin elvytysvideoita, ja harjoiteltiin niiden tahtiin. Sitten oli näyttökoe. Rania oli tiukka, mutta läpäistiin onneksi. Sitten oli vielä kirjallinen koe, jonka läpäisin 96% oikein vastauksin.


Tiistaina oli taas vuorossa Pyxis-koulutus. Pyxis on tietokoneohjattu laite, jossa kaikki lääkkeet on. Lääkkeitä saa vain, kun ensin kirjautuu sormenjäljellä, sitten laitta id-numeron ja tunnussanan, ja lopulta valitsee potilaan, jolle lääke tulee. Sairaskertomukset ovat siis kytkettynä laitteeseen.

Instrumenttipuolen Pyxis (Kuva vuodelta 2008, voi olla että on vähän muuttunut nykyään)

Anestesiapöytä, eli joka salissa oleva anestesiapuolen Pyxis. Edes anestesialääkäri ei saa yksin huumelääkkeitä Pyxiksestä. (Kuva vuodelta 2008)

Huumelääkkeitä tai "high alert drugs", kuten puudutteet adrenaliinillä, Heparin ym saa vain, kun on todistaja mukana, joka laittaa myös oman sormenjälkensä. Apteekkihenkilökunta täyttää Pyxikset päivittäin.

Vuodeosastoilla lääkkeet lasketaan kaksi kertaa päivässä, vuoron vaihtuessa (osastoilla on vain kaksi 12,5h vuoroa), eikä kukaan saa lähteä kotiin ennen kuin lääkkeet on laskettu ja lasku stemmaa.

Torstaina meillä oli ensin osasto-tunti, kuten joka torstaina. Tällä kertaa oltiin omien tiimien kesken. Meidän korvatiimillä on yhteinen "tiiminvetäjä" silmä- ja plastiikkatiimien kanssa. Meidän tiiminvetäjä, Alena, kertoi että oltaisiin perustamassa robotti-tiimiä. Tuollahan on robotti, mutta sitä ei käytetä kovin usein, ja sitä käyttää urologian lisäksi mm gynekologia. Nyt olisi siis tarkoitus perustaa pieni tiimi, joka tekee kaikki robo-hommat. Arvatenkin kävin heti ilmottautumassa! Tiimin perustaja on urologian tiiminvetäjä, Fadi, jonka tunnen hyvin ennestäänkin, joten uskoisin tiimiin pääsyn olevan melko varma. Vaan eihän sitä koskaan tiedä...

Torstain aamupäivän vietin tutustumassa välinehuoltoon. Oli ihan mielenkiintoista. Vaan kaikilla välinehuoltajilla oli niin sormukset kuin kellotkin kädessä. "Hyvin" taas toteutuu käsihygienia sielläkin...

Iltapäivällä askartelin :-) Ensi viikolla on joku "Quality Day", kahden päivän tapahtuma, jolloin on mm eri luentoja. Kaikilla osastoilla on ständi, ja paras ständi voittaa. Meidän osasto on päättänyt voittaa...


Mut oli siis määrätty mukaan. Ständin "pomo", yksi meidän filippiiniläinen hoitaja, oli pannut paljon omaa rahaa likoon, ja askarrellut muun muassa robotin. Niistä kuvia ensi viikolla.

Torstaisin meidän työt loppuu jo klo 15.30 (muuten 16.30), mutta askartelin klo 17.00 asti. Muut jäivät vielä sinne. Ja jos eivät saa valmiiksi, jatkavat lauantaina. Mä otan tuon "ylityön" takaisin menemällä sunnuntaina ja maanantaina vasta klo kahdeksaksi (työt alkaa klo 7) seisomaan ständille.

Meillä oli kyllä tosi hauskaa kun askarreltiin, mun lisäksi oli kolme filippiiniläistä naista, yksi filippiiniläinen ja yksi libanonilainen mies.

Nyt viikonlopulle mulla ei ole paljon mitään suunnitelmia. Viikot ennen tänne tuloa, ja täälläkin, ovat olleet aika hektisiä, joten tän viikonlopun lataan vain akkuja. Huomenna menen kuntosalille ja altaalle, mutta tänään olen vain katsellut telkkariohjelmia TV-kaistalta, ja tehnyt ruokaa...

8 kommenttia:

 1. naita juttuja sielta on kylla tosi mielenkiintoista lukea, tuo robotti-tiimi kuulostaa hurjan jannalta, toivottavasti paaset siihen! Meille saapuvissa paketeissa on yleensa pieni reika eli sielta on kai vilkaistu etta mita paketissa on, ei ole onneksi suomalaiset sun muut jutut viela kellekaan kelvanneet.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Hyvä että vain kurkkivat mitä tavaroita teidän paketeissa on. Meidän posti tulee sairaalaan, ja siellä eivät varmaan kauheesti suklaita varastele, mutta esim Blue Abayan Laylahin posti tulee muualle, ja häneltä on usein viety suklaata, ja joskus jopa jätetty puoliksi syöty pakettiin!

  VastaaPoista
 3. Uusi lukija ilmottauttuu. Mukava lukea näitä postauksia. Hyvä, että hammastahna ei kelvannut tullimiehille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, tervetuloa seuraamaan :-)

   Poista
 4. Toivottavasti pääset robotiimiin!
  Ja meillä on käynyt sama juttu, että suklaita on kadonnut postipaketeista. Harmi :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siis sielläkin? Uskomatonta! Täällä se nyt ei mitenkään ihmetytä, mutta en olis uskonut että sielläkin käy niin. Mutta, ymmärrän kyllä ettei suomalaista suklaata voi mitenkään vastustaa ;-)

   Poista
 5. Terveisiä toiselta tuoreelta AHA BLS-kortin haltijalta Chicagosta! Hauska ajatella että maailman toisilla laidoilla me ollaan käyty minuutilleen sama kurssi.

  Kiinnostavat lääkkeiden jakelulaitteet siellä. Tiedän että Suomessa moniin paikoin ollaan siirtymässä koneelliseen jakeluun, Amerikasta en edes tiedä. Suomalaisilla osastoilla aina silloin tällöin jollain jäi lääke saamatta, tuli väärä lääke tai pahimmillaan naapureiden lääkkeet menivät päikseen sekaisin. Luuletko, että nämä laitteet vähentävät myös tällaisia virheitä, vai ovatko ne vain osoitus siitä, että henkilökuntaan ei luoteta? Eihän huumelääkekaappiin Suomessakaan kaikilla avainta ollut, mutta siellä on hiukkasen siitä vielä tiukemmat käytännöt!

  VastaaPoista
 6. Heh, no onpas sattuma :-)

  Jenkeissä noita laitteita taitaa kyllä jonkin verran olla, koska osa jenkkihoitajista oli käyttänyt sitä siellä.

  Kyllähän se periaatteessa vähentää väärien lääkkeiden antoriskiä sillä, että potilaille on määrätty muistaakseni vain tietyt lääkkeet. Leikkurissa se toimii vähän erillailla, joten en ole ihan varma. Mutta, varsinkin täällä, jossa monet potilaat ovat lähes, tai jopa täysin, samannimisiä, voi tietysti helposti valita väärän potilaan, ja sitä kautta antaa vääriä lääkkeitä...

  VastaaPoista