17.10.2013

Työjuttuja osa 1

Olen nyt ollut viikon leikkurissa. Kolmena aamuna on ollut sähköisen sairaskertomuksen oppitunteja, joten olen mennyt töihin vasta klo 10.30 aikaan. 

Työasu, itse liimasin suomilipun mun id-lätkään :-)

Normaali työaika on 7.00-16.30. Kerran 6 viikossa (tai vähän useammin jos haluaa) meillä on 7-19 vuorot, eli vain neljä vuoroa, ja kolmipäiväinen viikonloppu. Jee, sopii mulle hyvin :-) Tämä on uusi juttu, ennen meillä oli 10-19.30 vuoro.

Aamulla on 15 min kahvitauko, lounas on 45 min. Lounaan syön ruokalassa, vaikka kanaa lähes päivittäin siellä syönkin. Muut ruuuat ei oikein maistu. Mutta kun 2,50€ hintaan saa kanaa, salaattia ja kasviksia tai uuniperunan tai leivän, 0,5l vesipullon ja hedelmän, niin kyllähän se kannattaa. Ja taukohuoneessa meillä on vain matalia sohvapöytiä eikä yhtään astioita, joten tylsä siellä on syödä...

Kertakäyttöaseilla on aika hankala syödä kuivaa kanaa... Ja tänään sweet chili-kastike oli loppu, sillä saa edes jotain makua ja kosteutta kanaan...

Yötöitä täytyy tehdä 3 viikkoa vuodessa, kaikki kerrallaan tai hajautettuna. Mutta, ensimmäisenä vuonna ei tarvitse tehdä! Viikonloput on vapaaehtoista ylityötä, ja niihin on paljon halukkaita, joten niitä ei tartte tehdä ollenkaan. Monethan on täällä todellakin takomassa rahaa, ja tekee niin paljon ylitöitä kuin mahdollista. Mulle riittää ihan hyvin normivuorotkin...

Palkka määräytyy kansalaisuuden mukaan. Korkein on jenkeillä (ja kai kanadalaisilla myös), sitten eurooppalaiset ja australialaiset, sitten etelä-afrikkalaiset, malesialaiset, filippiiniläiset ja pienin palkka on intialaisilla (muut kansallisuudet menee jonnekin väleihin). Siis ihan samasta työstä. Kuulin että intialaisen sairaanhoitajan kuukausipalkka on 4000 SAR (rialia), eli n 800€. 

Illoista, öistä ja viikonloppuvuoroista ei makseta lisiä. " Critical care" (tehot, valvonnat, päivystys, kardiologia ym) osastoilla on parinsadan euron lisä palkassa. Leikkurikin kuuluu nykyään siihen. 

Mä olen korva-nenä-kurkkutiimissä (KNK). Myöhemmin perehdyn myös silmäleikkauksiin ja plastiikkakirurgiaan. Ihan hyvä, eiköhän noita jaksa tehdä seuraavat 2v. 

Mun tiimin "johtaja" (eli CNC, "Clinical Nurse Coordinator", ennen vain "Team-leader") on itä-eurooppalainen Alena, ja siis vastuussa noista kolmesta erikoisalasta. KNK tiimissä meitä on 10; mun lisäksi yksi skotlantilainen ja filippiiniläinen (myös uusia), paksistanilainen, etelä-afrikkalainen, intialainen joka oli viimeksi mun lastenkirurgiatiimissäkin ja loput neljä on malesialaisia. Muutama on lomalla, mutta nuo jotka olen tavannut, on kyllä tosi mukavia!

Mun ohjaaja on malesialainen Maizura, hän on ollut tuolla vain vuoden ja pari kk. Hän kyllä vaikuttaa osaavalta ja tosi mukavalta myös. Meitä on siis 3 jotka perehtyy tällä hetkellä, joten aika hankalaa tulee alku varmaan olemaan.

Meidän 140m pitkä käytävä. Mittasin sen tänään (puhelimen GPS:n avulla...) kun oli tylsää. Saleja meillä on 23, joista käytössä on 20.

Nyt kun on Eid (ja koko Eid-aika kestää 1,5 viikkoa) on meillä hyvin hiljaista, meidän tiimillä on ollut vain 1-2 potilasta per päivä, tänäänkin vain yksi korvien putkitus. Hyvä, pehmeä aloitus. 

Aika helppoa on ollut tulla takaisin. Moni asia on muuttunut, mutta moni on myös nopeasti palautunut mieleen.  Omassa tiimissä ei ollut muita tuttuja kuin Alena, mutta se että kaikki tietää että olen ollut tuolla aikaisemmin vaikuttaa varmasti myös positiivisesti monen asenteisiin. 

Tänään meillä oli töitä vain klo 15.30 asti, kuten joka torstai, nyt siis alkoi viikonloppu. 

6 kommenttia:

 1. Huh, jotenkin tosi omituista tuo, että samasta työstä maksetaan eri palkka. Siis onhan tuo tietenkin markkinataloutta, miksi maksaa enemmän kun vähemmälläkin saa päteviä työntekijöitä... mutta tasa-arvon kannalta jotenkin tosi nurinkurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Tässä sairaalassa kaikki asuvat silti samalla asuinalueella, edellisessä sairaalassa filippiiniläiset ja intialaiset asuivat ihan eri alueellakin...

   Poista
 2. Ilmeisesti kaikki kansallisuudet kuitenkin saavat suhteessa paljon enemmän palkkaa kuin kotimaassaan? Siis niin, että todellakin on kannattavaa lähteä pariksi vuodeksi tahkoamaan rahaa riippumatta siitä, mistä maasta tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näin on. Toisaalta periaatteessa ihan reiluakin, jos ajattelee, mutta toisaalta se ei tietenkään ole. Ja oikeastaan me länsimaalaiset ei edes saada kovin paljon enemmän palkkaa kuin kotimaassa, Jenkit varmasti vähemmänkin, me voitetaan vaan verovapaudella ja ilmaisella asumisella. Kovin moneen norjalaiseen hoitajaan en muuten ole täällä koskaan törmännyt, muistaakseni en yhteenkään... Muutamaan anestesialääkääriin kylläkin.

   Poista
 3. Tama oli mielenkiintoista tietoa etta palkka maaraytyy kansalaisuuden mukaan, poikkeaako itse työ paljonkin Suomen sairaaloista, kaytannöt sun muut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä se jonkinverran poikkeaa, leikkurissa esim ei hoitaja oikeastaan saa tehdä mitään muuta kun putsailla ja ojennella instrumentteja, kun Suomessa me osallistutaan paljon enemmän leikkaukseen. Täällä on leikkaukset paljon epästeriilimpiä kuin Suomessa, eikä maalaisjärjen käyttö ole sallittu, kaikki asiat tehdään juuri niin kun "policyt ja proceduret" määrää...

   Poista