18.10.2013

Tietoa Saudi-Arabiasta

Saudi-Arabian Kuningaskunnan (jota myös Magic Kingdomiksi kutsutaan, tai tuttavallisemmin vain Sandbox, hiekkalaatikko, lähinnä expattien suusta) perusti Abdulaziz bin Saud vuonna 1932. Al Saudin perhe onkin ollut absoluuttisessa vallassa siitä asti. Nykyinen kuningas on Abdullah, hän, ja kaikki edellisetkin kuninkaat, ovat Abdulazizin poikia.

Kuva täältä

Saudi-Arabiassa asuu arviolta noin 16 miljoonaa kansalaista, joiden lisäksi vielä noin 9 miljoonaa rekisteröitynyttä expatriaattia ja noin 2 miljoonaa laitonta maahanmuuttajaa.

Vuonna 1950 Saudeja oli vain noin 3 miljoonaa. 90% saudeista on taustaltaan arabeja ja beduiinejä, 10% afro-arabeja ja afro-aasialaisia. 1960-luvulle asti suurin osa Saudeista oli nomadeja, nykyään vain n 5%. 1960-luvun alussa Saudeissa oli vielä noin 300 000 orjaa, mutta virallisesti orjuus lakkautettiin vuonna 1962.

Saudi-Arabian lippu. Kuva täältä

Maan ainoa virallinen, ja sallittu, uskonto on islam, ja suurin osa Saudeista kuuluu sunna-suunatuksen ultrakonservatiiviseen wahhabi-suuntaukseen. Maassa käytetään sharian-lakia, rangaistuksina käytetään mm päänkatkaisuja, amputaatioita ja kivityksiä.

Diran "chop-chop"-aukio, jossa katkaistaan päitä ja käsiä. Kuva täältä.

Saudi-Arabian pääkaupunki on Riad (Riyadh), jonka asukasluku on noin 5,3 miljoonaa. Muita suuria kaupunkeja on mm Jeddah (Punaisenmeren rannalla), Mekka ja Medina.

Saudi-Arabia omistaa maan toiseksi suurimmat öljyvarannot. Yli 95% maan viennistä on öljyä. Öljyn ansiosta maa onkin kehittynyt suhteellisen nopeasti kehitysmaasta yhdeksi maailman rikkaimmiksi valtioiksi. Siitä huolimatta vähintään 20% asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella (juttuja täällä ja täällä). Iso osa alle 30-vuotiaista Saudeista on työttömiä.

Opiskelu on Saudeissa ilmaista, ja nykyään suurin osa tytöistäkin käy koulua. Iso osa opiskelusta on islamia ja pojat ja tytöt opiskelevat eri luokissa, usein myös eri kouluissa. Myös naisille on yliopistoja; pääasiassa naiset opiskelevat opettajiksi, sairaanhoitajiksi ja lääkäreiksi. Tänä vuonna tuli iso muutos, ja naiset pääsivät myös moneen kauppaan myyjiksi. Ennen naisten piti ostaa esimerkiksi alusvaatteensa ja meikkinsä miesmyyjiltä.

Kuva täältä

Saudi-Arabia on ainoa maa maailmassa, jossa naiset ei saa ajaa autoa. Tälläkin hetkellä on menossa kampanja, jolla Saudinaiset yrittävät saada oikeuden ajaa autoa. Yksi kampanjan kasvoista on naisaktivisti Manal al-Sharif, joka joutui vankilaan ajettuaan autoa.

10 kommenttia:

 1. Hurjalta kuulostaa ja usein olen ajatellut että tuo on sellainen maa johon en uskaltaisi matkustaa. Pelkäisini koko ajan tekeväni jotain väärää ja joutuvani mätänemään vakilassa lopun ikäni :/

  Pappani työskenteli aikoinaan (80-luvulla) saudeissa, irakissa ja iranissa. Kauniita kultakoruja on niiltä reissuilta suvun naisilla paljonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, ensimmäisellä kerralla (2001-2002) mäkin pelkäsin alussa, mutta silloin täällä olikin paljon tiukempaa. Nyt en pelkää, mutta en mene ikinä minnekkään pelkät alusvaatteet abayan alla, koska jos joudun vankilaan, haluan pystyä riisumaan abayan. Ja sairaalassa on henkilökuntaa, jonka tehtävä on hankkia ihmiset ulos vankilasta :-) Tiedän muutaman jotka ovat vankilaan joutuneet (turhista syistä), ja niitä on kohdeltu ihan hyvin.

   Mäkin ostin ensimmäisella kerralla korut itselleni, tälläkertaa olis tarkoitus teettää parista vanhasta korusta muistokoru.

   Poista
  2. Mitä tällaiset turhat syyt ovat mistä voi vankilaan joutua?
   Saisko tästä aiheesta vaikka kirjoitettua postauksen, mitä ei kannata tehdä siellä :D?

   Poista
  3. Joo, postaan siitäkin joskus. Mutta siis, vankilaan voi joutua ihan vaan jos on liikkeellä miehen kanssa, joka ei ole aviomies tai sukua. Yksi malesialainen joutui 2002 vankilaan kun törmasi tuttuun mieheen kaupungilla, ja vaihtoivat muutaman sanan...

   Poista
 2. Kiitos taas iltalukemisesta, mielenkiintoista:)

  VastaaPoista
 3. Tuo naisten asema Saudi-Arabissa kyllä suruttaa. Hienoa, että se näyttää pikkuhiljaa paranevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mutta todella paljon positiivisia muutoksia on tapahtunut sinä reilut 10v aikana, kun olin täällä ekan kerran!

   Poista
 4. Kiva toi aukio... Mut varmaan mielenkiintoinen mesta asua. Ihan täysin erilainen ku vaiks Australia missä vaatteet on ihan turha kapine :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tää. Ja vaikka jo kolmatta kertaa täällä, niin edelleen kiehtoo kovasti, ja on vielä vaikka kuinka paljon näettävää ja koettavaa!

   Poista