15.10.2013

Eid

"Siunattua Eidiä" (Kuva täältä)

Nyt on Eid al-Atha, eli toinen muslimien pyhistä. Eid on Hajj-kuukautena, eli islamilaisen kalenterin (hijri) viimeisenä kuukautena (ja nyt eletään vuotta 1434). Tässä kuussa muslimit suorittavat pyhiinvaelluksen Mekkaan.

"Juhlaa (Eid) vietetään sen kunniaksi, että profeetta Ibrahim oli valmis uhraamaan poikansa. Pojan henkilöllisyys ei käy ilmi Koraanista, mutta islamilainen perimätieto tietää kertoa, että kyseessä oli Ibrahimin ja Hagarin poika Ismael. Kristillisessä ja juutalaisessa Raamatussa samankaltaisen kertomuksen yhteydessä taas mainitaan Iisak (1. Moos 16). Eid al-Adha kestää kolme päivää ja sen vietto aloitetaan sinä päivänä kun pyhiinvaeltajat laskeutuvat Arafatvuorelta." Wikipedia

"Hajj on Mekkaan suoritettava pyhiinvaellus ja yksi islamin viidestä peruspilarista. Jokaisen kykenevän muslimin, jolla on siihen varaa, tulee suorittaa pyhiinvaellus Mekkaan vähintään kerran elämänsä aikana islamilaisen ajanlaskun 12. kuukauden, eli Dhu-l-Hijjah'n, toisella viikolla (8.–12. päivänä). Varsinaisen pyhiinvaelluskuukauden ulkopuolella suoritettua pyhiinvaellusta kutsutaan pieneksi pyhiinvaellukseksi (umra). Monille muslimeille pyhiinvaellus on elämän hartain ja syvin kokemus, ja sen suorittaneita kutsutaan arvonimellä hajji (mies) ja hajja (nainen). Vuosittain noin 2,5 miljoonaa muslimia suorittaa hajjin. 

Ollakseen pätevä ja Jumalan hyväksymä pyhiinvaelluksen tulee täyttää neljä ehtoa: Pyhiinvaelluksen aikana muslimit suorittavat uskonnollisia menoja Kaaban temppelissä, Arafat-vuorella ja Minan laaksossa.
  1. Al-Ihram: Pyhiinvaeltajan tulee olla pukeutunut erityiseen pyhiinvaellusasuun eli ihramiin. (Ne valkoiset "pyyhkeet", joihin pukeutuneita joskus näkee kansainvälisillä lentoasemilla.)
  2. Al-Wuquf bi-Arafa: Pyhiinvaeltajan tulee käydä Arafat-vuorella
  3. Tawaf Al-Ifada: Pyhiinvaeltajan tulee kiertää Kaaba seitsemän kertaa Dhu Al-Hijjah-kuun kymmenentenä päivänä
  4. Pyhiinvaeltajan tulee kulkea toistuvasti edestakaisin Safan ja Marwan kukkuloiden välillä." Wikipedia (Lisää tietoa täällä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti