17.3.2013

Mikä Saudielämä?

Tuula kysyi edellisessä postauksessa pari kysymystä:

Onko eläminen siellä kallista vai jääkö rahaa säästöön, kun saat asunnonkin ilmaisena? Millaista siellä on elämä työn ulkopuolella? Joutuuko ulkomaalaiset elämään kovin rajoitettua elämää? 

Saudi-Arabiahan on hyvin eksoottinen ja täysin erillainen maa kuin monet muut. Itse olen siis menossa sinne jo kolmatta kertaa töihin, joten maa on jo hyvin tuttu, vaikka siellä asiat kovin muuttuvatkin vuosien kuluessa.


Esnimmäisen kerran menin Saudeihin lokakuussa 2001, hyvin jännittyneenä, ja meinasinpa melkein olla menemättä Saudi-koneeseen Heathrown kentällä, olisi ollut niin paljon helpompaa mennä vaikka takaisin Cambridgeen (jossa olin työskennellyt 2,5 vuotta).

Yksi suuri osa jännitystä oli tietysti edellisen kuun tapahtumat USA:ssa, ja se ettei kukaan tiennyt mitä maailmalla tapahtuisi seuraavaksi. Ulkoministeriö kehotti välttämään matkustusta Saudeihin, välitystoimisto ei oikein sanonut juuta eikä jaata. Lähdin joka tapauksessa, ja vuosi olikin ihan turvallinen, mutta vuonna 2003 olikin sitten hyökkäys kolmelle länsimaiselle asuinalueelle.

Olin halunnut lähteä Saudeihin töihin jo opiskeluajoista lähtien, ja olin lukenut paljon maasta, ja muutenkin ottanut asioista selvää etukäteen, joten koin olevan aika valmistautunut. Ei siihen elämään ja maahan kuitenkaan voinut mitenkään oikeasti valmistautua, ja alku oli aikamoista sopeutumista!Mutta vastauksiin; elämä Saudeissa on kyllä halvempaa kuin Suomessa. Ruoka on pääsääntöisesti halvempaa, paitsi monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset erikoistuotteet ja mm marjat. Mutta, sieltä saa lähes kaikkea. Vaatteet on halvempia, ja alennusmyynneistä löytää helposti merkkituotteita jopa -70%. Elektroniikka on myös halvempaa, mutta esim netti ja puhelinlaskut vähän kalliimpia (tai siis mun tiedothan on vuodelta 2008...).

Kuvattu sairaalan katolta, lähimmät kaupat on ihan kävelymatkan päässä (tämä toki zoomattu kuva 70-300mm optiikalla)

Rahaa on siis helppo säästää, mutta lentoliput maasta ovat suhteessa aika kalliita. Mulla on suunnitelmissa matkustaa paljon, mutta on kyllä tarkoitus myös säästää rahaa ihan kivasti!

Elämä työn ulkopuolella on semmoista jonka siitä itselle tekee. Sosiaalielämä on hyvin vilkasta, joka viikonloppu järjestetään bileitä länsimaalaisilla asuinalueilla, joissa voi ostaa kotipolttoista viiniä, viinaa ja olutta. Myös oiketa alkoholia on saatavilla. Suurlähetystöt järjestävät myös juhlia, Suomen lähinnä vain Itsenäisyyspäiväjuhlat.

Baarimikko yksityisissä kotibileissä

Shoppailun ja matkailun lisäksi voi käydä sukelluskurssin, ratsastaa hevosilla ja pelata golfia. Voi käydä tanssikursseilla ja viikonloppusin voi käydä eri ryhmien mukana vaeltamassa aavikolla (Hashing). Eli, tekemistä kyllä riittää, jos vaan haluaa.

Elämäni ainoa kerta "golffaamassa"

Päiväretki "Edge of the Worldille"

Sairaalan "sosiaalikerhon" järjestämällä viikonloppureissulla Abhassa, vuoristossa

Nainen voi kävellä yksin sairaala-alueen ulkopuolella, kunhan vain käyttää mustaa kaapua, eli abayaa. Tietysti on turvallisempaa kävellä ryhmässä, mutta jos tietää minne on menossa ja kävelee turvallisilla alueilla, ei se ole ongelma. Sairaaloilla on myös omia turvallisia takseja, joita voi käyttää. Toki asuinalueilta myös järjsetetään ilmaisia bussikuljetuksia eri kauppoihin ja ostoskeskuksiin lähes päivittäin.

Matkalla sairaalan viereiseen ruokakauppaan


4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta maalta, ja niin erilaiselta kuin mikään paikka, jossa olen käynyt.

  VastaaPoista
 2. On se kyllä todella mielenkiintoinen ja erillainen. Innolla jo odotan lähtöä. No, ehkä eniten kyllä tän sään takia...

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästa postauksesta. Se valotti paljon asioita. Ei siellä ainakaan tekemisestä ole puutetta kirjoituksesi perusteella. Tulet varmasti viihtymään siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Monet jotka tulee sinne töihin luulevat ettei siellä ole mitään tekemistä, mutta onneksi näin ei ole!

   Poista