5.9.2012

Jos olet tulossa leikkaukseen...

Olen jo pitkään miettinyt tämmöisen kirjoituksen kirjoittamista. En tiedä mikä siinä on, mutta tuntuu että kun suurin osa ihmisistä on tulossa leikkaukseen, niin he kadottavat maalaisjärkensä kokonaan, ja muuttuvat uhmakkaiksi, säännöistä piittaamattomiksi, vaativiksi ja valittaviksi olennoiksi. Poikkeuksiakin on onneksi, paljon.

Ehkä se johtuu jännityksestä, tai sairaudesta, tai liian suurista odotuksista.

Ensinnäkin, kysymys johon olen vastannut jo monta kertaa; saako pestä hampaat kun ohjeissa sanotaan että pitää olla syömättä ja juomatta?! Ööh, nielaisetko sinä hammastahnavettä pestessäsi hampaat? No, minä en ainakaan. Sehän on ihan sanomattakin selvää. Vai? Eli, itsestäänselvä vastaus on: saa pestä.

No miksi sitten pitää olla syömättä ja juomatta, varsinkin jos kyseessä on puudutus eikä nukutus? Siksi, koska ikinä ei tiedä mitä leikkauksen aikana tapahtuu, puudutus voi olla riittämätön tai voi olla ettei se vain onnistu. Vaikka sinut olisikin puudutettu monta kertaa ennenkin. Aina on myös riski vakavaan, anafylaktiseen reaktioon.

Ja miksi siis pitää olla syömättä ja juomatta? Siksi, koska nukutuksessa vatsan sisältö voi nousta hengitysteihin ja se taas voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Joka voi jopa johtaa kuolemaan!

Entä miksi sairaalaan pitää tulla ajoissa ennen leikkausta, tai miksi sairaalaantuloaika ei ole leikkausaika? Siksi, että sinun pitää vaihtaa vaatteet, ja hoitaja käy vielä läpi esitiedot, mahdolliset muutokset, ja tarkistaa ETTÄ OLET NOUDATTANUT OHJEITA.

Päivän ensimmäinen potilas pääsee aika nopeasti leikkaukseen, mutta valitettevasti myöhemmät joutuvat odottamaan. Koska oikeasti koskaan ei tiedetä kuinka kauan tarkalleen edes rutiinileikkaus kestää. Toki potilaiden tuloajat yritetään porrastaa, mutta seuraavan potilaan pitää silti olla ajoissa, jos vaikka edellinen potilas perutaan, vaikka sen takia, ettei ole ollut syömättä (ja tätähän tapahtuu uskomattoman usein!). Leikkaussalin "tyhjäkäynti" on erittäin kallista aikaa.

Joskus leikkauksessa ilmenee komplikaatio, tai joudutaan muuttamaan leikkaussuunnitelmaa. Silloin edellinen leikkaus voi kestää paljon suunniteltua kauemmin. Siitä tietysti kärsii seuraava potilas, mutta haluaisit varmaan itsekkin, jos kyse olisi sinusta, että homma hoidettaisiin kunnialla loppuun silloin ja siinä, eikä sanottaisi että nyt ei ole aikaa, saat palata uuteen leikkaukseen kuukauden kuluttua...

Ja kaikkein tärkeimpänä haluaisin muistuttaa, että me hoitoalan ihmiset ollaan todellakin vain ihmisiä. Ohi ovat Florence Nightingalen ajat, jolloin sairaanhoito oli kutsumusammatti ja hoitajat elivät työlleen. Me kaikki olemme loppupeleissä töissä palkan takia, vaikka potilaista välitämmekin. Meillä kaikilla on elämää töiden ulkopuolellakin. Monilla on pieniä lapsia, joten on kiire kotiin. Joskus siis leikkauskin joudutaan perumaan, koska sitä ei ehditä, syystä tai toisesta, tehdä työajan puitteissa. Ei voi olettaa että aina olisi halukkaita jäämään ylitöihin, huonolla korvauksella. Varsinkin jos kyseessä ei todellakaan ole mikään henkeä pelastava leikkaus.

Ja kuten muutkin ihmiset, myös hoitajat ja lääkärit sairastuvat välillä yllättäen, tai lähtevät mukaan vaimon synnytykseen (tätä ei eräs voinut millään käsittää...), ja pahimmassa tapauksessa joudutaan silloin perumaan yksi sali kokonaan.

Muistuttaisin myös, että kaikki korut, kellot ja muutkin arvoesineet kannattaa jättää kotiin. Niitä ei tarvita sairaalassa, ja loppupeleissä olet niistä itse vastuussa, ei sairaala. Lukulasit kannattaa ottaa mukaan.

Sormuksen alla kasvaa uskomaton määrä bakteereja, jotka ei lähde pois käsienpesussa. Se on suurin syy miksi ne pitää poistaa. Käteesi laitetaan myös tippa, ja joskus käsi voi turvota, ja silloin sormukset on pakko leikata rikki, jotta ne saa pois. Korvakorut taas voi jäädä kiinni johonkin ja repäistä vaikka koko reijän auki. Leikkauksissa käytetään myös sähköä, kun poltetaan verisuonia, ja korut voi myös johtaa sähköä.

Jos olet tulossa jalka- tai käsileikkaukseen, on kynsilakka ja geelikynnet poistettva. Ne on taas tulehdusriski. Kuten myös haavat, usein joudutaan leikkauksia perumaan haavojen takia.

Eli, summa summarum: muista noudattaa ohjeita, niihin on oikeasti hyvät syyt, ja varaa leikkauspäivälle todellakin koko päivä. Sehän on silti päivä jolloin ei tarvitse olla töissä ;-) Ja, jos leikkaus perutaan, voit saada sairaanhoitajalta käyntitodistuksen, että olet ollut sairaalassa.

13 kommenttia:

 1. Kiitos, aamen ja hallelujaa. Tämän jos saisi printattua kutsukirjeen mukaan, niin jo olis asiat hyvin... ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Soile! Lisäisin tähän: kun potilaalta kysytään mihin leikkaukseen tulet se ei tarkoita ettemmekö me tietäisi vaan ihan oikeasti tarkoitetaan että TIETÄÄKÖ POTILAS ITSE minkä vuoksi tulee leikkaukseen. Aika moni nimittäin ei tiedä. Terkkarin puolelta näistä potilaskäynneisä voisi taas kirjoittaa ihan oman ohjelirjan. Esimerkiksi selässä olevan finnin takia ei tarvitse lähteä päivystykseen. Eikä sinne kannata lähteä, ainakaan keskellä yötä, kun on ollut kolme viikkoa ihottumaa. Puhumattakaan että sinne pitää soittaa kysyäkseen voiko maksalaatikkoa syödä kun siinä on vähän hometta. Hoitaja voi nimittäin olla hoitamassa jotakuta ihan oikeasti sairasta, esimerkiksi elvyttämässä sydänpysähdyksen saanutta. Että siinä kohtaa ei kannata ainakaan valittaa kuinka puhelimeen ei vastata ja siellä ollaan tympeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nuo olivat myös hyviä pointteja. Tästä voisi melkein kirjoittaa romaanin seuraavaksi ;-)

   Poista
  2. Voiko tähän oikeastaan sanoa mitään muuta kuin että keskivertoihiminen ei valitettavasti oikeastaan ole kovin fiksu ja itsenäisesti ajatteleva.
   Omassa työssäni, asiakaspalvelussa, vastaan tulee säännöllisesti aivan vastaavan tasoisia yhteydenottoja ja kysymyksiä.

   Poista
 3. Olipas hyvää luettavaa!
  Joskin itsestään selviä asioita, mutta ei aina kaikille. =)

  VastaaPoista
 4. Se on janna, miten vaikea toi juomattomuus/syomattomyys on ymmartaa.. Yhtena aamuna tsekkasin paivan ekaa potilasta sisaan, kysyin onko ollut juomatta "Joo, oon. Vaan viisi olutta otin aamulla". Ja siis taa aija oli tosissaan.. "just five beers!". Eipa siina muuta ku uudet ohjeet kateen ja uutta toimenpideaikaa varailemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, toi oli hyvä :-) Täällä aika tavallista on kanssa ettei käytä alkoholia, mutta olutta kyllä juo...

   Eikä ole mitään sairauksia, mutta on verenpaine, kolesteroli ym lääkitys. Just. Huoh.

   Poista
 5. Eksyin sun blogiin sattumalta. Olin itse kolme kuukautta sitten käsileikkauksessa ja tätä oli kiva lukea! Hyvä postaus!

  VastaaPoista