1.1.2012

Meidän joulu

Töissä aatonaattona, myös joululaulut soivat heräämössä

Me vietetään joulua nykyään aika lailla saman kaavan mukaan.

Ennen otettiin kuusi sisään vasta aattona, mutta muutamana vuonna se on otettu sisään aatonaattona, ja koristeltu, jää enemmän aikaa aatolle.


Joulusauna on vaihtelevasti joko aatonaaton iltana, tai sitten aattona aamupäivällä.

Mun "vastuualueisiin" kuuluu perunalaatikko, rosolli, tuoresalaatti ja luumurahka, ja yleensä myös kinkun kanssa valvominen aaton vastaisena yönä, sekun aina tahtoo mennä liian myöhään uuniin... Äiti tekee graavilohen, sienisalaatin ja lanttulaatikon. Veli teki ennen porkkanaalaatikon, nykyään se on kaupasta. Mä en porkkanalaatikosta edes välitä. Lanttulaatikko taas on suurta herkkua, nam.

Yllämainittujen ruokien lisäksi meillä on alkuruokana myös puikulaperunoita ja maksamakkaraa (mummilla oli aina, ja minä olen halunnut jatkaa sitä perinnettä). Kinkun kanssa on myös keitettyjä pakasteherneitä (jotkut kuulemma käyttää säilykeherneitä, outoa ;-), sinappikurkkusalaattia, mustaviinimarjahyytelöä ja säilykepäärynänpuolikkaita joissa on yksi keitettuy luumu keskellä. Nyt tulee kyllä nälkä...


Aatonaattona keitän perunat ja porkkanat rosolliin ja perunat laatikkoon. Perunalaatikko imeltyy harvoin itse, mutta tänä vuonna se onnistui!


Aattoaamuna alkaa mun pilkkomisurakka. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa meillä oli valmiiksi kuutioitua punajuurta ja suolakurkkua, ja täytyy sanoa että helpotti kyllä urakkaa aika lailla. Näin siis teen myös jatkossa.Sitten on vuorossa joulupuuro, keitin sen tänä vuonna enimmäistä kertaa (paljon ekoja tänä vuonna!), kerroskattilassa, ja onnistui erinomaisesti :-)

Aattona mennän nykyään siskon luokse, jossa syödään jouluateria, ja jaetaan lahjat. Tänä vuonna pukki oli jättänyt lahjat oven taakse, viime vuonna pukki jakoi lahjat.

Ensimmäistä kertaa glögiä, ja tykkäsi kovasti!


Joulupäivänä ollaan äidin luona. Se onkin paljon rennompi päivä kuin aatto, kun ei tarvitse tehdä ruuan suhteen paljon muuta kuin kuoria ja keittää puikulaperunat. Jouluna me yleensä tehdään joko palapeliä, tai pelataan lautapelejä. Tänä vuonna pelattiin pelejä, ja saunottiin myös joulupäivän iltana.

Enon kanssa oli kiva riehua

Tyhjilläkin karkkipapaereilla voi leikkiä, jos ei kerran sisältöä saa!

Tapaninpäivänä me mennään isän luokse. Tänä vuonna olikin aika lailla ikimuistoinen tapaninpäivä, oltiin koko päivä sähköttä. Mä olin koko joulun (mummin kanssa) äidin luona yötä, ja siellä sähköt oli mennyt n klo 5 aamulla.

Mulla oli mummi kyydissä kun mentiin isälle, ja yks kaks palomiehet pysäytti meidät. Ne oli juuri alkamassa kaataman pari puuta jotka oli sähkölinjojen päällä. Palomies kurkki autoon, ja kysyi minne ollaan menossa. Mä sanoin että isälle :-) Sitten palomies kysyi päästäänkö muuta reittiä, sanoin etten tiedä muuta kun todella pitkän kiertotien. Palomies sitten sanoi että menkää nyt sitten äkkiä. Vastaantulevat eivät enää päässyt. Luulen että hän päästi meidät mummin takia!

Isä keitti perunat kaasuliedellä, mutta laatikot eivät olleet vielä edes ollut uunissa, joten ne jäi sitten syömättä. Onneksi kylmää ruokaa oli silti yllin kyllin, ja kinkku oli paistettu!


Vietettiin sitten päivä kynttilöiden ja taskulamppujen valossa. Olihan sekin ihan mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti