22.12.2011

Roboilu on kivaa

Olen nyt ollut puolitoista viikkoa robottisalissa, ja viihtynyt tosi hyvin!

Siellä saa olla ihan omassa maailmassaan ja olla aika ulkona osaston muusta hössötyksestä.

Yksi leikkaus kestää n 3h valmisteluineen, leikkausaika on n 2h. Kun normaalisti työvuorot on klo 15.30 asti, ollaan robosalissa klo 16.30 asti (anestesiahoitaja klo 17.00 asti, hoitaa potilasta hetken heräämössä). Toinen meistä instrumenttipuolen hoitajista tulee aamulla klo 7.30 ja tekee siis pidempää päivää, toinen taas tulee klo 8.30.

Ensimmäisenä päivänä menin heti ensimmäiseen leikkaukseen mukaan mun perehdyttäjän kanssa. Itse leikkaus ei ole hoitajalle kovinmoinen (jollei jotain yllättävää satu), varsinkin kun olen tehnyt paljon tähystysleikkauksia, mutta robotin pukeminen (steriiliksi) ja muut alkuvalmistelut ovat hankalampia ja aikaavieviä.

Seuraavana päivänä olinkin jo yksin mukana. Leikkauksen aikana oikeastaan vaan istuskellaan, rupatellaan ja kuunnellaan (joulu)musiikkia :-) Jossain vaiheessa instrumenttihoitaja vetää katetria sisään ja ulos n 10 min ompelun ajan... Ja bonuksena vielä meidän kolme robottikirurgia ovat jopa tosi mukavia ;-)

Leikkaava kirurgi istuu konsolin luona, muutaman metrin päässä potilaasta ja assistentti istuu potilaan luona ja vaihtaa tarvittaessa instrumenttejä robottiin, laittaa verisuoniklipsejä ja leikkaa lankoja.
Kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi.

Robotti, assistentti ja instrumenttihoitaja


Oikealla kirurgi näkee kaiken konsolissaan 3D:nä. Ylhäällä olevaan isoon monitoriin saa myös näkymän 3D:nä, mutta katsojalla täytyy olla lasit päässä.

Katselin yhden leikkauksen 3D:nä. Olen nähnyt yhden 3D elokuvan ennen (Avatar), silti tuntui oudolta kun tuntui että partikkelit lensivät ulos kuvasta, ja kun kerran pieni verisuoni suihkusi, vedin automaattisesti päätä taaksepäin :-)

Kirurgin "käsiohjaimet"

Robotti leikkausvalmiusasennossa (paitsi että steriilit pussit puuttuu). Kuva täältä.

8 kommenttia:

 1. Aika vekkulia, että leikkaava lääkäri on muutaman metrin päässä potilaasta ja katselee tekemisiään 3D:nä! :-D

  Meillä on heti alkuvuodesta tiedossa pikkuinen operaatio, kun lapsen käsivarresta poistetaan luun sisällä oleva "pinni". Ei liene kovinkaan kummoinen juttu, vaikenta on varmaan olla se 6 tuntia syömättä ja juomatta...

  Mukavia joulunpyhiä!

  VastaaPoista
 2. Jep, yleensä aika helppo ja "straightforward" leikkaus, vaikka varmaan se silti vähän jännittääkin.

  Mukavia joulunpyhiä teille myös!

  VastaaPoista
 3. Robotti on aika hmmm... mielenkiintoisen näköinen laite =)

  VastaaPoista
 4. On mielenkiintoista, todellakin! Ja nyt me tehdään vaan yhtä leikkausta (eturauhasen poisto), mutta ensi vuonna aloitetaan myös munuaistenpoistot, ja sen tiimoilta lähden sinne Strasbourgiinkin.

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista lukea - kiva kun tykkäät! Ja onnea 15 vuodelle sairaanhoitajana <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Sennie <3 Hyvää Joulua!

  VastaaPoista