17.6.2010

SigtunaMun veli kävi eilen Tukholmassa ostamassa auton ja tuli mun luokse yöksi.

Tämmöisen auton veli osti...


...okei vain mun unelmissa ;-)

Oikeesti auto oli tälläinen vuoden 1973 Volkswagen!

Me käytiin Sigtunassa, joka on joidenkin lähteiden mukaan, Ruotsin ensimmäinen kaupunki. Sigtuna sijaitsee vain noin 15 km päässä mun asuinpaikasta.


"Tant Brun" kahvila 1600-luvulta. Elsa Beskow, joka kirjoitti "Tant brun, tant grön och tant Gredelin" kirjan (vuonna 1918, Täti Vihreä, täti Ruskea ja täti Sinipunainen, suom. Eila Kivikk'aho) vietti paljon aikaa Sigtunassa.

”Sigtuna on aikoinaan ollut Ruotsin merkittävin kaupan ja vallan keskittymä.
Kuningas Eerik Voittoisa toi mukanaan hovinsa ja perusti kaupungin vuonna 980 hyvien kulkuyhteyksien päähän Mälaren-järven rannalle. Kaupunki koki tuhoisan tulipalon 1100-luvulla, jonka jälkeen sen asema heikkeni.

Storagatanin päässä sijaitsi aikoinaan kuninkaan kartano, ja paikalla on nyt museo. Kaupungin raatihuone on peräisin vuodelta 1747 ja se on todennäköisesti Ruotsin pienin. Raatihuone toimii museona, mutta siellä suoritetaan myös siviilivihkimisiä.Sigtuna on kuuluisa riimukivistään. Riimukivin koristeltuja kivipaaseja on koko kunnan alueella 150 ja pelkästään Sigtunassa yli 30.Viikinkiajalla riimukivi pystytettiin kuolleen muistoksi, ja niitä käytettiin usein rakennusmateriaaleina. Tosin Sigtunan Pyhän Marian kirkon vieressä oleva Anundin riimukivi on poikkeuksellinen: Anund pystytti kiven omaksi kunniakseen vielä eläessään. Kaupungissa on myös Pyhän Laurin ja Pyhän Pietarin kirkon rauniot.” Lainattu täältä.


Jonkun hauska portti

Sigtunassa lyötiin myös Ruotsin ensimmäiset kolikot.


Syötiin terassilla Mälarenin äärella - kylmä oli!

6 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen paikka, todella kauniita valokuvia!
  Volkkari on upea myös :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Joo, harmi vaan että kaikki paikat oli jo kiinni siinä vaiheessa kun päästiin sinne. Mä olisin kyl enemmän tykännyt siitä Ferrarista ;-)

  VastaaPoista
 3. Aivan huippu upean auton veljesi osti!
  Komeampi, kuin se sinun haave autosi. ;)
  -SatuSanna

  VastaaPoista
 4. SatuSanna, mä en kyl tajuu :-) Mä en tommosta haluis. Ja bensa-asemallakin kaikki miehet tuijotteli sitä autoa, positiivisesti siis!

  VastaaPoista
 5. Ylihuomenna Sigtunaan Jyväskylästä :-)

  VastaaPoista
 6. Minakin haluan tuonne !!! Toivoo Tarjan pikkusisko Marjut

  VastaaPoista