7.5.2010

Suuruudenhullu DubaiTässä Saudiblogista Dubain matkakertomus.

3.10.2008

Terveisiä Dubaista! Olipa ihana päästä taas vähäksi aikaa sivilisaation pariin. Kyllä sen huomaa miten älyttömän hullu maa tämä on, kun käy toisessa muslimi maassa, ja vielä Ramadanin aikaan!

Matka kyllä alkoi jännissä merkeissä, kun passintarkastuksessa, siis vielä Saudeissa, mun passissa oli jotain ongelmaa. Passimies ei tietenkään puhunut englantia ja jonkin aikaa se yritti mulle jotain arabiaksi selittää, ja käski sitten odottamaan.

Sitten taas se katto jotain tietokoneelta, näytti sivun, missä kaikki muut on arabiaksi, paitsi mun nimi ja kysyi ilmeisesti, olenko tämä minä? Vastasin että kyllä ja sitten se selitti taas jotain. Tuli mieleen että ehkä se sekoittaa jotain mun vanhoihin tietoihin, kun passi on sama kuin viimeksikin Saudeissa.

Kysyin sitten yhdeltä mieheltä joka oli jonossa jos hän puhuu englantia ja hän tuli auttamaan. Pyysin häntä selittämään asian ja passimies pyysi mun Iqaman (“asumislupa” Saudeissa, joko se tai passi on aina oltava mukana, mutta molempia ei saa pitää samaan aikaan, eli kun tarvitsee passia, annetaan Iqama pois siksi aikaa. Säilyttävät niitä sairaalassa) kopiota, joka on AINA mun kukkarossa, vaan eipä ollut nytten. Yritin sitten näyttää passista, ja selittää ”tulkin” avulla, että hän katsoo varmaan vanhan Iqaman numeroa ja niin sitten asia lopulta selvisi, eikä mun tarvinnut lähteä hakemaan mun Iqaman kopiota kotoa, huh!

Lento oli mukavat 1h20 min ja koneessakin oli vain hyvin vähän porukkaa. Dubain kentällä menimme sitten tax freehin ostamaan olutta ja viiniä, koska Dubaissakin alkoholia saa vain yökerhoissa ja hotellien ravintoloista. Löytyi sieltä myös Geishaa ja Dumlea. Kun tultiin ulos kentältä tuli vastaan kostea, kuuma ilma, ihan erilainen kuin Riadissa enemmän siedettävä, kuiva kuumuus.Hotellimme oli 5 tähden Hilton, jolla oli oma ranta, joka oli pääsyy hotellin valitsemiseen. Aika paljon tavallista karvalakkikansaa siellä hotellissa oli, eihän se mikään hirveän kallis ollut. Huone oli hieno ja parvekkeelta näkyi meri ja pilvenpiirtäjiä. Minibaariin laitettiin omat juomat jäähtymään, mutta juotiin sieltä yhdet kylmät oluet ja tehtiin drinksut. Aah, vapaus!Loman aikana tuli syötyä ja juotua erittäin hyvin, shoppailtua aika lailla ja myös uitua ja otettua aurinkoa. Käytiin myös ”donitsi” ajelulla, eli moottoriveneen perässä oli semmoinen pyöreä ilmapatja. Kiinni sai pitää kovaa ja meno oli hurjaa! Lopun päivän kädet tärisi kuin olisi ollut pahempikin darra! Samaan aikaan samassa hotellissa oli myös mun matkakaverin tuttu täältä Saudeista, Puolalais-syntyinen, nykyään Australialainen, Ilona.

Dubai on yksi seitsemästä emiraatista, jotka muodostavat Yhdistyneet Arabiemiraatit, ja on myös Emiraattien pääkaupunki. Dubai on unionin runsasväkisin emiraatti ja pinta-alaltaan toiseksi suurin Abu Dhabin jälkeen. Dubai erottuu muista arabiemiraateista siten, että öljytulot muodostavat vain pienen osan sen bruttokansantuotteesta. Suurin osa emiraatin tuloista perustuu kasvavalle matkailulle. Dubai on myös keskittynyt informaatioteknologiaan ja pankin alaan. Dubai on verovapaa maa (tiedot Wikipediasta).

Dubaissa on maailman ainoa 7 tähden hotelli (Burj al Arab), Lähi-idän suurin ostoskeskus (Mall of the Emirates) ja vuonna 2009 maailman korkein rakennus, Burj Dubai (oli työnimi, nykyään Burj Khalifa).


Burj al Arab


Rakennusvaiheessa oleva Burj Khalifa

Mall of the Emiratesissa on myös valtava hiihtokeskus, jossa on tekolunta ja lämpötila on -2c.Dubai on täynnä valmiita ja rakennusvaiheessa olevia pilvenpiirtäjiä. Ja koska rannoille mahtuu vain rajallisesti asuntoja, on Dubaihin rakenteilla 3 valtavaa saarta, kaksi palmun muotoista ja yksi maapallon muotoinen maaosineen, josta ökyrikkaat voivat ostaa itselleen huvilan rannalta!Kävimme shoppailemassa tuolla Mall of the Emiratesissa ja siellä oli ihan tavallisia kauppoja ja myös designer liikkeitä, kuten Armani, Dolce&Gabbana, Gucci etc. Kun jonotimme taksia (n tunnin, koska oli Eid, Ramadanin jälkeinen juhla, ja KAIKKI oli shoppailemassa) saimme ihailla toinen toistaan upeamman näköisiä autoja, mm punainen Ferrari ja Porcheja, koska nämä autot parkeerattiin ihan pääoven eteen!

Dubaissa ei kauppoja suljeta rukousten ajaksi, ja hotellilla ei edes koskaan kuultu rukouskutsuja, vain ostoskeskuksessa. Vain harva nainen kulki hunnussa ja abayassa, ja niistäkin varmaan puolet oli Saudeja. Monet naiset ei peitä hiuksiaan ollenkaan ja nekin jotka peittää oli usein pukeutunut farkkuihin ja tiukkaan paitaan ja huivi sopi vaatetuksen väreihin!


Dubaissa sai myös sianlihaa,joka on Saudeissa kielletty

Ramadanin aikana ei myöskään Dubaissa saanut syödä tai juoda päiväsaikaan eikä hotellin rannalla saanut alkoholia. Mutta ostoskeskuksissakin sai ruokaa suljettujen ovien takana! Hotellilla oli pihalla iso teltta ja myös ulkona pöytiä ja tuoleja, jossa sai nauttia Iftar (paaston lopettaminen) illallisen ja mekin yhtenä iltana käytiin siellä syömässä Arabialaisia herkkuja!

Eidin piti alkaa vasta keskiviikkona, mutta kun maanantai iltana tultiin hotellille kertoi ovimies meille että uusi kuu on nähty ja Eid alkaa jo tiistaina!

Meidän hotellin vieressä oli leipomo, josta sai oikeaa ruisleipää! Sitä sitten ostettiin valtavat määrät, jäi multa toiset kengätkin ostamatta sen takia että olisi ollut rusleivälle tilaa =)Kun kirjauduimme koti-lennolle kertoi check-in hlö että meitä on vain 18 ihmistä koko lennolla! Yritimme sitten päästä business luokkaan, mutta ei onnistunut ;-) Kentällä, joka oli aika pettymys shoppailun suhteen, teimme vielä viimehetken ostoksia ja kävimme viimesellä oluella!

Kun saavuimme Riadiin me jouduttiin odottamaan todella kauan että päästiin passintarkastuksen läpi, todella hidasta toimintaa, kai Eidin takia. Mun reissukaverilta oli se kuvasivu melkein irronnut passista, joten sitä sitten kanssa tutkittiin jonkin aikaa.

Matkalaukut me saatiin heti, mutta sitten oli kauheat jonot taas läpivalaisuun, kaikki laukut vielä läpivalaistaan ennen kuin kentältä saa poistua. Ja mun reppu ja ostospussit käytiin ensimmäistä kertaa läpi, onneksi ei sentään tarvinnut avata matkalaukkua. Noin hankalaa tähän maahan saapuminen ei ole mulle koskaan ennen ollut, joten toivottavasti se johtui vain Eidistä!

Tätä edellisenä kertana kun kävin Dubaissa me käytiin myös jeeppi-safarilla hiekka-aavikolla. Kun saavuttiin aavikolle vähennettiin jeeppien renkaistaa ilmaa ja ajettiin vuoristorataa hiekkadyynejä ylös ja alas. Oli välillä aika pelottavaa. Sitten saavuttiin turisteille tehtyyn beduiinitelttäkylään, jossa mahtava arabialainen grilliateria, hennamaalausta, vatsatanssia, kamelilla ratsastamista ja hiekkadyyneiltäkin sai lumilautailla.

Suosittelen Dubaita lomakohteena, siellä on upeita rantoja, shoppailua, eksotiikkaa ja lapsille upeita vesiupuistoja. Ja lentomatkakaan ei ole mikään mahdoton.

Kuvat saa klikkaamalla isommaksi

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa, kiitos kun laitoit!

    VastaaPoista
  2. kiitos tästä! kovasti hyötyä oli :) parin viikon päästä itsellä lähtö..

    VastaaPoista