18.4.2010

Ruokajuttuja


Täällä saa vain tavallisia puurohiutaleita, joten näitä raahaan Suomesta

Se hyvä puoli Ruotsissa asumisessa verrattuna muihin ulkomaihin on ruoka. Täältä saa lähes kaikkea kuin Suomestakin, ja varsinkin täältä Tukholmasta saa myös paljon suomalaistakin, kuten karjalanpiirakoita, lihapiirakoita, lenkki ja -nakkimakkaroita, leipäjuustoa ym.

Varsinkin leipä oli suuri ongelma niin Bermudalla kuin Saudeissakin, ruisleivästä sai vain unelmoida, ja täysjyväleivätkin oli jotain paahtoleipiä. Ruotsissakin kyllä lisätään ruisleipiinkin sokeria, ruotsalaiset tykkäävät makeasta, mutta täältä saa Fazerin leipiä. Isoissa kaupoissa on valtavat hyllyt täynnä kaikenlaisia Fazerin leipiä, ja ne ovat täällä suosittuja.


Mun lempparileipä

Valion tuotteita täällä on paljon, ja esim kaikki hyla-tuotteet on Valion.

Se, mitä täältä ei tahdo löytää on lihasuikaleet. Jossain kaupassa on joskus naudanlihaa suikaleina tai paloina, mutta broileria en ole kertaakaan nähnyt. Myös valmismarinoitua lihaa ei myöskään ole, kuulemma niissä on ollut liikaa bakteereja tai jotain. No, eipä ihmetytä, kun eihän en sairaalatkaan ole siistejä täällä (hah, pääsinpä taas lempiaiheeseeni ;-)

Pakastealtaasta löytyykin sitten broileria joka lähtöön, on marinoitua ja marinoimattomia, mutta pussit ovat valtavia. Muutenkin jos vertaan paikallista ICA Maxia Prismaan, niin täällä on enemmän pakastealtaita, myös valmisruokia löytyy pakastimesta joka lähtöön.

Ja onhan täältäkin löytynyt ihania juttuja, kuten esim nämä pakasteesta löytyneet uunijuurekset perunasiivujen kanssa, nykyään ihan must uunilohen kanssa =)Piimää täällä ei ole ja sitä kaipaan, mutta sen sijaan ruotsalainen viili on enemmän mun makuun kun suomalainen, ja jogurteista kun en kauheasti pidä (siis suomalaisistakaan)niin tämä viili on ihan parasta. Tätä jään todellakin kaipaamaan Suomessa, niin hyvää myslin kera. Se on ehkä lähinnä jonkinlainen piimän ja jogurtin sekoitus.Suurin ärsytys on silti maitotölkit!!! Nämä ovat niin ärsyttävät, niistä on niin vaikea kaata kun ovat täynnä.Ja, kun viilitölkissäkin on tuo korkki, niin panee ihmettelemään, eivätkö ruotsalaiset osaa avata niitä meille niin tavallisia tölkkejä ;-)

7 kommenttia:

 1. Ah tuota Fazerin ruisleipaa! Meille tulee vieraat Ruotsista 17.maiksi ja toivon niitten tuovan PALJON leipaa mulle.

  Ruotsissa on todellakin paljon pakasteessa valmisruokia. myos aivan ihania soijajuttuja ja falafelleja!!!

  Mina rakastan ruotsalaista filmjølkia, jota piiman sijasta siella olen aina juonut. Kun olimme siella Jønkøpingissa nyt talvella, niin mina join filmjølkia ja muut viinia. Olenkohan vahan outo!? Aina paksu piimaparta ylahuulessa...

  VastaaPoista
 2. Suosittelen todella noita, pyydä että tuovat niitäkin :-)
  Mäkin join Saudeissa paljon Labania, paikallista, lähes piimältä maistuvaa juomaa. Aah, niin hyvää, maitoa en pysty juomaan "raakana".

  VastaaPoista
 3. Israelissa join tuota labania minakin. Kai. Muistelen ainakin jotain sen nimista siella juoneeni. Oli sellaisissa parin desin kupeissa, piti rumpsuttaa se purkki, etta sai juoksevaksi. Muistaakseni. Siita on jo niin pitka aika, etta dementia vaivaa...

  VastaaPoista
 4. Arvaa mikä on tilanne täällä Italiassa? Vehnää etu- ja takaperin (vaikka onkin maukasta, vehnässäkin ON eroja), täysjyvää on vaikea löytää. Onneksi saatavilla on sentään saksalaista ihan oikeaa hapanta ruisleipää, ei sitä tummaa makeaa "mämmileipää" ja tietty Suomessa käydessämme tuomme aina laukullisen ruisleipää.

  Valmiita lihasuikaleita ei ole löytynyt oikeastaan mistään (Belgiasta, Hollannista eikä täältä), joten olen jo tottunut itse silppuamaan lihat suikaleiksi ja/tai marinoimaan. Tulee muuten paljon parempaa! Ja Suomessa ei tahdo millään löytää ihan maustamatonta broileria, kaikissa on sitä makkaranmakuista marinadia.

  Hih, italialaisissakin maitotölkeissä on tuollainen korkki. Tosi hyvä lapsiperheessä!

  VastaaPoista
 5. Tuula, on se varmaan sitä samaa :-)

  Perheenäiti, kiva että sieltä edes löytyy sitä saksalaista leipää.
  Mä olen niin laiska silppuamaan mutta marinoin kyllä lähes aina itse!

  VastaaPoista
 6. Juu, Filmjölk on piimää. Ruotsissa melko suosittua on marjoilla maustetut piimät.

  Leipäjuustoa olen Tukholmasta yrittänyt etsiä, mutta ei missään kaupassa ole tullut vastaan. Pitääkö sellaista hakea jostain Hötorgshallenista vai löytyykö jostain tavallisista ruokakaupoistakin?

  VastaaPoista
 7. Mä olen muistaakseni nähnyt leipäjuustoa Upplands Väsbyn Kvantumissa. Ehkä myös/tai Coopissa. Tai sitten Märstan Coopissa. En oikein muista enää.

  VastaaPoista